Madam Baterflaj u Madlenianumu: Ljubavna tragedija na sajber način

0
Operom Madam Baterflaj u kojoj su pevali sopran Daniela Desi i tenor Fabio Armiliato otvorena je nova sezona u operi i teatru Madlenianum
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Na sceni Madlenianuma u režiji Dejana Miladinovića sajber-gejša Ćo Ćo San i virtuelni Pinkerton pokazali su da opera može da zakorači u svet stripa i antiutopijskih filmova. Opera obično počinje uvertirom, ali u novoj postavki Pučinijeve Madam Beterflaj odigrana je i predigra. Na scenu je prvo izašao dečak, uključio kompjuter i na velikom ekranu napravio svoj idealni lik mornaričkog oficira iz Amerike koji se zove Pinkerton, za to vreme na drugoj strani scene, jedna žena uključuje računar i na isti način formira svoj lik sajber-gejše koja se zove Ćo Ćo San. Nakon toga počinje kompjuterska igra, a sa njom i opera u kojoj se govori o ljubavi Amerikanca i Japanke, o njihovom detetu, borbi za starateljstvo i na kraju o tragičnom samoubistvu odane partnerke. U ovom spektaklu nastupili su majstori operske scene iz Italije, zvezde Skale i Metropolitena, sopran Daniela Desi i tenor Fabio Armiliato.

Daniela je rođena u Đenovi, a studije pevanja završila je na Konzervatorijumu u Parmi i na Akademiji Kiđijana u Sijeni. Nakon što je dobila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u organizaciji televizije RAI 1980. godine, debitovala je u Pergolezijevoj komičnoj operi Služavka gospodarica. Od tada njen repertoar sastoji se od oko šezdeset uloga u delima od Monteverdija do Prokofjeva, što znači od baroka do njenih izvanrednih interpretacija Mocartovih i Verdijevih heroina. Smatra se da je trenutno najbolji interpretator repertoara verista. Njen čest partner na sceni, ali i u životu, Fabio Armiliato, jedan je od najvažnijih italijanskih tenora poslednje decenije, rođen je u Đenovi, a studirao je na Konzervatorijumu Nikolo Paganini u rodnom gradu. Zvanično je debitovao 1984. godine kao Gabriele Adorno u Verdijevoj operi Simon Bokanegra, a zatim je usledila uloga u Spontinijevoj operi Vestalka u pozorištu Pergolesi u Jezi. Nakon osvajanja prve nagrade na takmičenju Tito Skipa u gradu Leće, njegova međunarodna karijera se brzo razvijala i odvela ga je do najvećih operskih kuća.

Moni Marković

makonda-tracker