Uskoro premijera predstave La strada

0
U Pozorištu na Terazijama privode kraju rad na predstavi La Strada, inscenaciji čuvenog filma Federika Felinija koju režira Slavenko Saletović

Po mnogima najbolji film Federika Felinija, La strada, snimljen 1954. godine, premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu Srebrni lav. La strada je osvojila više od 50 međunarodnih nagrada, uključujući i nagradu Oskar za najbolji strani film 1956. godine, kada je i prvi put ustanovljena nagrada u ovoj kategoriji. Felini je napisao La stradu, koju opisuju kao specifičnu verziju bajke o lepotici i zveri, za svoju suprugu, glumicu Đulijetu Masinu, koja je tumačila ulogu Đelsomine, dok je uloga Kampana bila poverena glumcu Entoniju Kvinu. U predstavi koju u Pozorištu na Terazijama režira Slavenko Saletović, ove uloge poverene su Dubravki Kovjanić i Draganu Vujiću Vujketu.

- Osim što je glavna, velika i lepa, uloga koju imam u predstavi La strada ostvarenje je mojih dečačkih snova: kada sam prvi put gledao Felinijev film, poželeo sa da, ako ikada budem ono što sam danas, igram to što je glumio Entoni Kvin. To je priča o vrlo neobičnom, naizgled veoma grubom čoveku, u čiji život dolazi jedno začudno, drago, mlado stvorenje u vidu Đelsomine, koju igra Dubravka Kovjanić. Tu počinje čudna cirkuska muzička melodrama: ona se trudi da svojom energijom i šarmom otključa tog surog medveda koji smatra da su njegove dve cirkuske tačke esencija umetnosti. Za mlađu publiku, ovo će biti izvrsna prilika da upozna Felinija, a nadam se da će ova predstava biti i početak vraćanja publike na neke lepe emotivne linije – kaže Dragan Vujić Vujke.

Premijera predstave La strada zakazana je za treći oktobar.

 

makonda-tracker