Bure baruta za kraj Bitefa

0
Poslednja predstava koja će biti izvedena na ovogodišnjem Bitefu, van konkurencije je Bure baruta Deutsches Theatra iz Berlina, po tekstu Dejana Dukovskog u režiji Dmitra Gočeva. Predstava se igra u u subotu 26. septembra u 20 časova u Sava centru

Bure baruta, komad Dejana Dukovskog bavi se analizom življa balkanskog naciona (sa velikim uspehom izvođen na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta), a u režiji je proslavljenog reditelja Dmitra Gočeva, čije smo Persijance gledali na 42. Bitefu, okupila je vrhunske glumce i muzičare. Glavna glumica  Birgit Minihmajr proglašena je glumicom sezone glasanjem četrdeset dva pozorišna kritičara čuvenog pozorišnog magazina Teatar hojte.

Predstava koja varira muzičke kompozicije Balkana u izvođenju sedamnaest muzičara Balkan orkestra Sandija Lopičića.Ovaj orkestar je balkanske etno-motive prvi put iskoristio radeći mjuzikl Black Rider Toma Vejtsa. Veliki uspeh te predstave rezultirao je nastavljanjem eksperimentiranja s napevima Orijenta, pa se danas ovaj orkestar prepoznaje kao najzanimljiviji u austrijskim pozorištima.

Predstava je izvedena premijerno u Berlinu na festivalu Špilcajt Europa prošle godine i bukvalno zapalila Berlin, kako prenosi Zidojče cajtung. Tema je našla izvanredan ansambl, i tako u korenu sasekao pitanje: zašto je Gočev Bure baruta digao u vazduh još jednom, kada ga je postavio na scenu još pre osam godina, dakle u vremenu bliskom istorijskoj detonaciji.

 

 

makonda-tracker