Šest lica traže pisca za početak sezone

0
Malo pozorište Duško Radović, koje ove godine obeležava šezdesetogodišnjicu postojanja, sezonu počinje premijerom predstave Šest lica traži pisca Luiđija Pirandela u režiji Zlatka Pakovića
foto: promo
foto: promo

U predstavi koja se premijerno igra prvog oktobra u 20 časova na Večernjoj sceni Radović - Sceni za mladu publiku učestvuju glumci: Jovo Maksić, Marijana Vićentijević Badovinac, Vladislava Đorđević, Nenad Radović, Gordana Pavlov, Jovana Milovanović, Uroš Milovanović, Elizabeta Đorevska, Dušica Sinobad, Miloš Timotijević, Nikola Stevanoski i Goran Milošević. Režiju i adaptaciju potpisuje Zlatko Paković, scenografiju Igor Vasiljev, kostime Jelisaveta Tatić-Čuturilo, a koreografiju Miloš Paunović.

Šest lica jedne nedovršene, od autora napuštene drame, pojavljuje se u pozorištu i prekida predstavu u kojoj glumci improvizuju na situacije iz Šekspirovih komada. Rediteljku predstave, koja je i upravnica tog pozorišta, Lica ubeđuju i preklinju da im, ovde i sada, dopusti da dovrše svoje sudbine.

Zainteresovana njihovom porodičnom dramom, fascinirana njihovom pojavom, rediteljka, koja je najpre htela da ih izbaci iz pozorišta, prihvata njihov predlog - u njemu nalazeći idealan izraz za svoju prvobitnu nameru da, u obliku predstave, ove večeri publici održi čas pozorišne anatomije.

Za rediteljku i glumce, Lica i njihova drama, predstavljaju samo materijal za pozorišno oblikovanje. Ipak, s jedne strane, oni su uvučeni u njihovu dramu da je posmatraju kao zainteresovani gledaoci koji proživljavaju, a, s druge strane, oni svojom igrom, svojim improvizacijama, tu dramu preoblikuju. Lica, dakle, dramu žive, a glumci je igraju. To je bit konflikta u ovom komadu.

Dok se Glumci igraju, Lica rade. Dok Glumci improvizuju, Lica obavljaju tegoban životni posao. Ono u čemu učestvuju na sceni, Glumcima predstavlja stvaralački užitak, a Licima muku. Najzad, glumci se izražavaju jezikom komedije; Lica - jezikom tragedije.

makonda-tracker