Nova sezona u Madlenianumu

0
Opera i teatar Madlenianum sezonu počinje petog oktobra operom Madam Baterflaj u kojoj gostuju dvoje majstora operske scene iz Italije, zvezda Skale i Metropolitena - Daniela Desi, sopran, kao Ćo Ćo San i Fabio Armiliato, tenor, kao Pinkerton
foto: promo
foto: promo

Nova sezona 2009/2010. u Madlenianumu otvara se sa gotovo rasprodatim repertoarom i pod sloganom Ove sezone provod je u operi. O svemu što će se dešavati na sceni Madlenianuma publika će biti obaveštavana i na redovnim operskim hepeninzima na ulicama i javnim mestima. Ovime Madlenianum daje doprinos animaciji potencijalne publike i promociji operske umetnosti. Prva operska žurka zakazana je za 18. septembar od 17 do 22 časa u Knez Mihailovoj 42 ispred Biletarnice Madlenianuma, a druga dan kasnije 19. septembra na Zemunskom keju ispred promenadnog paviljona kod restorana Venecija od 17 do 21 čas. To je uvod u sezonu koja počinje petog oktobra spektakularnim gostovanjem dvoje majstora operske scene iz Italije, zvezda Skale i Metropolitena. U operi Madam Baterflaj Đakoma Pučinija nastupiće Daniela Desi, sopran, kao Ćo Ćo San i Fabio Armiliato, tenor, kao Pinkerton.

Odmah potom zakazana je dramska premijera nezaboravnog komada Tenesija Vilijamsa Mačka na usijanom limenom krovu. U režiji Ivane Vujić i u izvedbi glumačkih zvezdi, ovaj komad doneće jedan novi pogled na melodramsku priču o približavanju oca i sina. Veliku glumačku ekipu predvode Nataša Ninković kao Megi, Nenad Jezdić kao Brik i Miodrag Krivokapić kao veliki tata Polit. Svi su razlozi da i Mačka na usijanom limenom, komad na koji se čekalo gotovo dve decenije, bude još jedan veliki hit Madlenianuma. Premijera je zakazana za 15. oktobar 2009, a s ovom predstavom spisak događaja koji publiku čekaju u Madlenianumu tek počinje.

Već 18. novembra  na Velikoj sceni Madlenianuma nastupiće najslavniji učenici Lučana Pavarotija. U čast velikom maestru, prvi put posle premijernog koncerta u Petri, pevaće Simona Todaro (pevala sa Pavarotijem i na njegovom poslednjem nastupu u Beogradu 2005. godine), zatim Antonela Teljiafilo, Domeniko Teljiafilo, Frančeska Kapeleti, i Mikele Diluiđi. Ovaj nesvakidašnji nastup pratiće i izložba predmeta iz Pavarotijeve lične kolekcije koju će otvoriti Nikoleta Mantovani Pavaroti, uz prisustvo mnogih maestrovih prijatelja. Izložba će biti otvorena od 18. do 25. novembra 2009.

Ovo će biti najlepša uvertira pred veliku premijeru, jedan nezapamćen događaj za našu kulturnu sredinu. Reč je o svetskoj premijeri opere Ivana Jevtića Mandragola. Premijerno izvođenje ove opere zakazano je za 16. decembar  na Velikoj sceni Madlenianuma. Drama Mandragola poznatog mislioca Nikola Makijavelija znana je publici u svetu. Madlenianum, i njen osnivač Madlena Zepter, odlučili su se da uđu u pravu avanturu i od jednog od najuspešnijih srpskih savremenih kompozitora, akademika Ivana Jevtića, poruče celovečernju operu Mandragola. Još dok je komad pisan, prema libretu Dejana Miladinovića i stihovima Vesne Miladinović, počelo je veliko interesovanje za ovu savremenu operu-buffa kakve dosad nije bilo na srpskom jeziku, pa sve to nagoveštava da će do nove 2010. u Madlenianumu događaji smenjivati događaje.

makonda-tracker