Premijera Lične istorije

0
Povodom obeležavanja 196 godina Službenog glasnika 13. avgusta u Beogradskom dramskom pozorištu premijerno se igra predstava Lična istorija
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Dan JP Službeni glasnik, 13. avgust, biće obeležen nizom akcija: Glasnik je odlučio da za svoj rođendan deli poklone vernim čitaocima, korisnicima i prijateljima. Tokom avgusta u Glasnikovim knjižarama prodavaće se knjige sa popustom od 30 odsto, a na Dan Službenog glasnika sve kupce Glasnikovih knjiga očekuju specijalna iznenađenja. Prvih sto kupaca dobiće na poklon dve karte za predstavu Lična istorija koja je nastala po delima Dobrice Ćosića: Piščevi zapisi 1993–1999. i Vreme zmija 1999–2000. u izdanju Službenog glasnika. Predstava Lična istorija istražuje dramski intenzitet u literarnom, dokumentarnom i pre svega ispovednom štivu i gradi kompoziciju čiji su ravnopravni elementi muzika i tišine. Dramska obrada i režija, čiji je autor Ljubivoje Tadić, prati hronologiju zbivanja i piščeva preispitivanja, zamišljene dijaloge sa literarnim sagovornicima, stvarne i neprestane dijaloge sa svojim vremenom. Uloge u komadu igraju Ljubivoje Tadić i Ivan Galebović, a u predstavi učestvuje i grupa Tundri: Marjan Babić – harmonika, pijano, Ognjen Daković – perkusije, Marko Maslak – bas gitara, Igor Martinko – violina, Ivan Letvenčuk – tambura, Nenad Karišić – gitara, Toni Bodonji – bubanj .

Predstavom Lična istorija po tekstu Dobrice Ćosića Pozorište Ogledalo počinje saradnju sa JP Službeni glasnik. Reč je o teatralizaciji knjiga objavljenih u Službenom glasniku. U pripremi je predstava Srpski pisci i slikari po delu Radovana Popovića. Premijera predstave Lična istorija je 13. avgusta 2009. u 21 čas, u Beogradskom dramskom pozorištu u čast proslave Dana JP Službeni glasnik.

makonda-tracker