Umetnost krize

Na Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu, Bitefu, koji ove godine ima temu Kriza kapitala - umetnost krize, biće igrano sedam stranih i dve domaće predstave
0
1 / 8 Foto: Promo

Bitef će biti održan od 15. do 25. septembra, a sve predstave koje će biti igrane u okviru 43. festivala kao temu imaju kritiku korporativnog kapitalizma i njegovog sistema vrednosti. Program 43. Bitefa obuhvata sedam stranih i dve domaće predstave koje dokazuju tezu da u umetnosti nema krize, izražavajući društveni angažman na nov način.

Bitef će biti svečano otvoren u Sava centru predstavom Sutra londonskog Sadler’s Vels teatra, u koreografiji Sidija Labrija Šerkaujia, koja virtuozne pokrete vekovne tradicije kung-fua tretira kao potragu za jedinstvom fizičkog i duhovnog ugrađujući ih u svoje iskustvo evropske savremene igre. Prvi put na Bitef stiže veliki kanadski reditelj i dramski pisac Rober Lepaž s najnovijim ostvarenjem Plavi zmaj, u izvođenju Ex Machine iz Kvebeka. Švajcarska predstava teatra Vici iz Lozane Airport kids, u režiji Lole Arias i Štefana Kegija, govori o deci bez zemlje koja žive na svetskim aerodromima. Drugi put na Bitef stiže zagrebačka trupa Bacači sjenki, koja gostuje s predstavom Odmor od povjesti, u kojoj nema priče, niti vidljive glumačke igre, već samo prepuštanja gledalaca polusnu i slobodnom maštanju o intimnoj povjesti koja nas miluje. Norveška predstava Pisac o Knutu Hamsunu, najpoznatijem norveškom piscu kvislingu, izvešće Jo Stremgren pozorište iz Bergena, koje će nastupiti i u SNP-u u Novom Sadu i u Ateljeu 212 u Beogradu. Holandski Teatar Hotel Modern iz Roterdama izvešće predstavu Kamp, u kojoj je upotrebljeno dve hiljade lutaka, a bavi se temom Aušvica, najvećeg stratišta u Drugom svetskom ratu. Nemački Šauspilhaus iz Diseldorfa predstaviće u završnici scensku verziju Marksovog Kapitala, koju su režirali Helgard Haug i Daniel Wetzel u okviru projekta Rimini-protokol, koja najviše i odgovara temi 43. Bitefa. Domaću scenu predstavljaju nagrađivana drama Brod za lutke Milene Marković, u režiji Ane Tomović i produkciji SNP-a i Sanjari JDP-a u režiji Miloša Lolića.

Prodaja ulaznica za 43. Bitef počeće prvog septembra u Pozorištu na Terazijama.

makonda-tracker