Umetnost u službi humanosti: Nušić pomaže poplavljenima

0
Na sceni zaječarskog teatra premijerno je izveden komad Kabare Nušić, a sav prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za pomoć postradalim u nedavnim katastrofalnim poplavama koje su pogodile Srbiju.

Kabare Nušić predstavlja kolaž najpoznatijih komada Branislava Nušića – Gospođa ministarka, Sumnjivo lice, Narodni poslanik, Put oko sveta, Pokojnik, Ožalošćena porodica, DR, kao i delo Autobiografija.

- Tematska celina koja ujedinjuje i povezuje scene ovih komada je tretman odnosa Srbije i inostranstva, odnosno, potrebe građana Srbije da emigriraju van granica države, kao i odnos prema strancima u Srbiji. Komad daje uspon i pad prosečne porodice koja se otisnula u političke vode, a komedija je samo formalno određenje ove predstave jer su  scene oblikovane u vidu skeča - kaže Jovana Tomić, koja je zajedno sa dramturgom Dimitrijem Kokanovom napravila kabare.

Ovoga puta u slavu velikog pisca, čiju stopedesetu godišnjicu Pozorište Timočke krajine Zoran Radmilović u Zaječaru obeležava ovom predstavom, ali i na radost publike, koja je sjajno reagovala i uživala. Tim više jer je rediteljska postavka Jovane Tomić (Jovana je u  dvojakoj ulozi kao reditelj i dramaturg) takva da je forma kamerna, publika sedi na sceni, nema rampe, koja usvek postoji u klasičnom pozorištu,  pa je bolje mogla da prepozna  ko su Nušićevi poznati  likovi danas, gde su među nama i u kolikoj meri i mi sami ličimo na njih.
Sjajna glumačka podela pokazala je da zaječarski teatar ume, može i zna da odgovori i najvećim umetničkim zadacima.

Glumci Vujadin Milošević, Dara Rančić, Jelena Rajić, Marina Lazarević, Miloš Đuričić, Vladimir Milošević, Marko Pavlović, Predrag Grbić igrali su punom snagom, očigledo zadovoljni što igraju jedan ovakav komad, što je publika znala da oseti i nagradi dugotrajnim aplauzom na kraju predstave. Svoj doprinos ovom kulturnom događaju, jer on to zaista jeste, dali su i kostimograf Marina Pavlović, scenograf Mirko Stokić, kompozitor Irena Popović i Bojana Mišić, koja je uradila scenski pokret.

 - Pozorište Timočke krajine Zoran Radmilović ovim komadom afirmiše mlade i taletnovane dramske stavaroce. Sa druge strane Kabare Nušić jeste doprinos zaječarskog pozorišta obeležavanju 150-te godišnjice od rođenja jednog od najvećih srpskih komediografa i sa treće ovim dajemo doprinos afirmaciji domaćeg dramskog teksta, tim više jer do sada u ovoj koncepciji nije izvođen na ovaj način. Odluka da ceo prihod od prodaje karata ide u humanitarne svrhe nije mogla da bude drugačija jer je Nušić ceo svoj život posvetio podizanju humanih vrednosti na mesto koje im pripadaju -  rekao je posle premijere, vidno uzbuđen  Miljan Gogić, vršilac dužnosti upravnika.

makonda-tracker