San Francisko u Beogradu

0
Tridesetog juna na sceni Dah Teatra, u Marulićevoj osam, u 21 čas gostuje Teatar Yugen sa svojom predstavom Pretty
Foto: Story arhiva
Foto: Story arhiva

Teatar Yugen iz San Franciska eksperimentalna je trupa koju je 1978. osnovala japanska umetnica Yuriko Doi.

Rad teatra zasniva se na traganju za nedodirljivom esencijom Yugena (yugen:yu-duboko, mirno, onostrano; gen-suptilno, tamno) .

Svoje istraživanje, utemeljeno na japanskoj No drami i Kiogen komedij,i spajaju sa istraživanjem savremene dramaturgije i književnosti.

Pretty je komad koji se bavi veoma složenim problemom nasilja i društvene odgovornosti. Devojčica je kidnapovana iz svoje spavaće sobe i ubijena, nakon čega njen otac oseća ne samo tugu zbog njenog gubitka već i zbog zloupotrebe njenog slučaja u žutoj štampi. Nad njom je izvršeno nasilje - ni njen dom, ni njeno telo ni njena duša nisu pošteđeni , ali je njen mozak suviše moćan da se preda posle njene smrti...

Svet ovog komada je zgusnut i barata simbolima koji traže da budu dekodirani ili absorbovani. To je svet u kome crv pojede zmiju, ptice izležu žute jakne dok pijani pacovi plešu sa bubama... Nedugo zatim sva noćna mora se pretvara u san, gde otac devojčice govori: San je kao kada na sebe navlačiš bol, svi dragi su sačuvani a svi svedoci isceljeni, neminovno aludirajući na Happy End koji nikako ne rešava problem društva koje virtuelnom destrukcijom stvara poremećenu stvarnost.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Erik En u saradnji sa Yugen teatrom.

makonda-tracker