Doktor Nušić premijerno u Narodnom pozorištu u Somboru

0
Predstava Doktor Nušić premijerno će biti izvedena večeras, 25. aprila u Narodnom pozorištu u Somboru, kao i 4. maja u Kruševačkom pozorištu.

Obeležavajući jubilej rođenja Branislava Nušića, odabrana je njegova komedija koja je manje igrana, a kao i većina njegovih dela, i danas je aktuelna. Da bi se što kvalitetnije i bolje uradila ovako značajna predstava, spojila su se dva značajna pozorišta, vodeće pozorište u Vojvodini, Narodno pozorište Sombor, i vodeće pozorište u centralnoj Srbiji, Kruševačko pozorište.

Ono što je u vreme nastanka Nušićevog komada bilo tek naznaka jedne društvene devijacije, jedan beskrupulozni postupak novih bogataša, u medjuvremenu je postalo manir našeg doba. Mišljenja smo da je, u vreme kada naša zemlja preživljava neuništivu estradizaciju svakog sistema vrednosti i kada evidentna inflacija znanja i obrazovanja uzima svoj danak u našem svakodnevnom i javnom životu, Nušićeva komedija DR, svojim komičkim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice, zaslužuje da progovori sa scene jednim novim pozorišnim jezikom, koji će, uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, predstavljati ne samo zanimljiv pozorišni događaj, već i žestoki obračun sa devijacijama našeg vremena.

Dr je komad o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrednosti u kome novac primitivaca diktira društveni ukus i modu. Bolno prepoznatljivo zvuče reči špekulanta Živote Cvijovića Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!

Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici, prepliću se u ovoj mreži polusveta čineći je aktuelnijom no ikada. Nušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kome mi živimo, je upravo takvo – vreme bez pozitivnog junaka. U takvom vremenu pokušaćemo da, ne izneveravajući Nušićev humor, ni satirički potencijal komada, progovorimo o današnjoj Srbiji, zemlji koja je rasprodala sopstvenu pamet.

makonda-tracker