DOB: Predstava Sistem u nastavku pozorišta ponedeljkom

0
U ponedeljak, 14. aprila od 20 časova u Domu Omladine Beograda biće odigrana predstava Sistem. Ulaz je besplatan, a sve se dešava u sklopu akcije 50 poklona Beograđanima za 50 godina Doma omladine Beograda.

Šta je sistem? Sistem je celiina, sastavljena od elemenata, malih delova. Ako samo jedan ne funkcioniše, raspada se ceo. A ako ne fukcioniše više njih, e onda je to drama, to je onda priča koja ne može da ima srećan kraj. Taj element sam ja,  taj element si ti a sistem smo svi mi…

Predstava Sistem pozorišta Ad hok i Kancelarije za mlade je simbolično prikazivanje realnosti u Srbiji sa malom dozom preterivanja i karikiranja nekih ljudskih kraktera i situacija.

Likovi i situacije koje su uobličene u dramu u užem smislu, su deo svakodnevnice. Poruka je jasna i izražena u dvosmislenom obliku, govori o tome da svi treba da preuzmemo odgovornost za to što naša zemnja, koju toliko volimo, propada i ne razvija se onom brzinom kojom bi smo svi želeli. 

U sisitemu u kome se ne poštuju ljudska prava, u kome nasilje vlada, gde ljudi na svojim radnim mestima ne rade svoj posao, a postavljeni su preko veze ili politike, bez dovoljno znanja i sa malo senzibiliteta i osećaja za druge, nema tolerancije i takvo ponašanje nije humano ponašanje.

Kroz proces stvaranja ove predstave mladi su učili da uočavaju uzročno posledične veze, da određena ponašanja pojedinaca ruše državni sistem i uništavalju ljudske živote, prenoseći publici ideju da o tome stalno razmišljaju.

Simbolika u poslednjem delu predstave, da svi akteri koji se nenormalno ponašaju završavaju u ludnici, govori o stradanju naroda i nosi poruku da takav sistem dovodi do propadanja nacije a ne do boljitka.

Ideja je da se kroz sistem iskažu sva nedolična ponašanja običnih ljudi, ali takvih ponašanja je i previše, i ima ih u svim sverma društva, zato smo izbrali samo neka da nam predstava ne bi trajala vremenski neograničeno.

makonda-tracker