Predstava Neoplanta šampion 64. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

0
Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz i predstava Neoplanta, Andraš Urban za režiju, Atila Antal za muziku, te Daniel Husta za ulogu predstavi Neka se javi najbolji dobitnici su nagrada na upravo završenom 64. Festivalu profesionalnih pozoritša Vojvodine.
foto: Promo
foto: Promo

Žiri 64. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, održanog od 7. do 12. aprila u Subotici, nakon 11 odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji doneo je odluku da se nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini dodeli predstavi Neoplanta, u režiji Andraša Urbana, po romanu Lasla Vegela, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

U ovoj predstavi snažnog emotivnog naboja, koja na specifičan način tretira istorijske događaje, prepliću se uspešna dramatizacija romana, inventivna režija, nadahnuta glumačka igra, likovnost i muzika.

Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi Ima li deda odelo?, po knjizi Ameli Frid, u režiji Emilije Mrdaković, Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Predstava se bavi ozbiljnim i važnim životnim temama prilagođeno dečjem uzrastu i na umetnički kreativan način postiže vaspitni cilj.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Andrašu Urbanu za režiju predstave Neoplanta, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

Urban je kao reditelj pokazao veliku umešnost u tretmanu literarnog predloška, uklapajući njegove segmente u skladnu celinu. Njegova režija posebno se odlikuje suptilnim osećajem za rad sa glumcima.

makonda-tracker