Proleće u znaku igre

0
Spektakularnim nastupom čuvene trupe Hubbard Street Dance iz Čikaga otvoren je jedanaesti Beogradski festival igre. Celovečernji balet Hiljadu delova, koji potpisuje mladi koreograf Alehandro Serudo, najavio je bogat program ovogodišnjeg izdanja najprestižnije
A Akram Khan
A Akram Khan

Jedanaestu godinu zaredom, zahvaljujući Beogradskom festivalu igre i kompaniji Vip mobile, domaća publika je u prilici da pogleda neka od najvećih koreografskih ostvarenja, gotovo u isto vreme kada i svetske metropole. Festival će trajati do 14. aprila, a ljubitelji savremene igre iz Beograda, Novog Sada i Vršca mogu da obezbede svoja mesta na nekom od predstojećih 10 nastupa vrhunskih plesnih trupa.

Za početak, nikako ne treba izostaviti sutrašnji spektakl Akrama Kana, jednog od najznačajnijih i najnagrađivanijih koreografa današnjice, koji je široj javnosti poznat po impresivnoj koreografiji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Sutra će na velikoj sceni Sava centra plesna kompanija Akrama Kana izvesti predstavu neobičnog imena iTMOi, inspirisanu legendarnim Prosvećenjem proleća Igora Stravinskog.

Takođe beogradska publika će uživati i u svetskoj premijeri audio vizuelnog spektakla Wisteria Maiden koju potpisuje Andonis Fonjadakis. Ovaj grčki koreograf okupirao je pažnju medija, saradnjom sa rediteljem Darenom Aronovskim na najnovijem filmskom hitu Noje.

Ovogodišnji festival obeležiće i antologijsko gostovanje Velikog kanadskog baleta sa postavkom Minus jedan. Umetnički direktor ove plesne kompanije je Gradimir Pankov, ovogodišnji laureat nagrade Vip poziva, koja će mu biti uručena na svečanoj ceremoniji 11. aprila u Sava Centru. Ovo priznanje se dodeljuje domaćim umetnicima svetske reputacije, koji su ostvarili zavidnu karijeru van granica naše zemlje.

makonda-tracker