Flamenko spektakl uživo u Sava Centru

0
Nacionalni balet Španije prvi put će nastupiti u Beogradu 28. marta od 20 časova u velikoj dvorani Sava Centra. Ulaznice za ovaj plesni spektakl su u prodaji preko Eventim mreže i na blagajni Sava Centra po cenama od 2.300, 3.400 i 4.600 dinara.
Španski balet, foto: promo
Španski balet, foto: promo

Najveća flamenko predstava ikad u našoj zemlji, sa preko 50 zvezdanih plesača, izvešće Grito i Seviljsksvitu – dve od najboljih koreografija na repertoaru ovog vrhunskog umetničkog ansambla. Bogato ukrašeni kostimi, predivna muzika, strastveni plesovi uz zvuke žive muzike i desetine kastanjeta u rukama plesača – jedna bajkovita priča, ispričana bez reči, život proživljen kroz veličanstveni ples. To je jedinstveno iskustvo koje očekuje gledaoce Nacionalnog baleta Španije u Beogradu!

Nacionalni balet Španije (NBŠ)  već 35 godina popularizuje flamenko – ples pod zaštitom UNESKO-a, proglašen za nematerijalnu svetsku baštinu. Osnovan je od strane španskog Ministarstva kulture 1978. godine, nakon pada režima generala Franka, kada je Španijibilo potrebno jačanje nacionalnog duha i kulture, te popularizovanje izvan granicazemlje. Prvi direktor NBŠ bio je Antonio Gades – amblemska figura španske koreografije. Flamenko je bio njegova strast i do kraja života Gades je najpredanije radio na njegovom popularisanju. U Gadesovoj koreografiji su nastala neka od najdivnijih plesnih dela, poput Bolera od Ravela i Karmen. Nakon što je udaljen iz političkih razloga (bio je aktivista Španske komunističke partije), Antonio Gades je ušao u svet filma i blistavo odigrao glavnu ulogu u veličanstvenoj trilogiji Karlosa Saure Krvava svadba (1981.), Karmen (1983.) i Ljubavna magija (1986.).

Nacionalni balet Španije ima tu privilegiju da je od svog osnivanja na državnom budžetu, što se nije promenilo ni kada je nastupila ekonomska kriza, iako su rashodi za ovu trupu od 80 ljudi i njene spektakle ogromni. Balet ima sopstvenu zgradu u Madridu – uprošlosti je to bila opštinska klanica, koja je u potpunosti preuređena, ima kulturni centar, kao i botanički ugao. Na očuvanju i savremenom razvoju španskog plesa tu rade plesne škole, sa decom još od osmogodišnjeg uzrasta, uz uslov da nastave i svoje obrazovanje. Njihova obuka traje do 15. godine,  kada najbolji plesači pristupaju Nacionalnom baletu Španije. Prosečna starost plesača u ansamblu je 22 godine.

Uz ime Nacionalnog baleta Španije se vezuje stvaralaštvo velikih plesača, kao što su Hoakin KortesEva UerbabuenaHose AntonioKarmen AmaraAurora PonsNana LorkaAida Gomes i mnogih drugih. Sa ovom trupom je Hoakin Kortes  učestvovao u spektaklima na mnogim svetskim scenama kao što su Metropoliten opera i Kremaljski kongresni centar. NBŠ i danas je umetnička formacija plesnih kraljeva, koja postavlja i širom sveta izvodi nezaboravne koreografije.

Gostovanje Nacionalnog baleta Španije u Beogradu je podržano od strane Ambasade Španije u Srbiji i Instituta Servantes.

makonda-tracker