Beogradski Henri Šesti u Turskoj

0
Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu Henri Šesti, učestvovaće na Prvom internacionalnom festivalu teatara balkanskih zemalja koji će od 8. do 22. marta biti održan u Bursi, u severozapadnoj Turskoj.

U ovoj Šekspirovoj tragikomediji sa elementima groteske, u režiji Nikite Milivojevića, koja će biti izvedena 19. marta, igraju Hadži Nenad Maričić (Henri Šesti), Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Dajan Karlečik (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Orleana).

U predstavi, koja je premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u čuvenom Glob teatru u Londonu, u okviru Kulturne olimpijade, nastupaju i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).

Pored domaćina, na Festivalu će učestvovati i pozorišta iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Grčke i Rumunije.

Gostovanje u Bursi predstavlja produžetak uspešnih odnosa Narodnog pozorišta sa kulturnim institucijama u Turskoj koji traju od 2003. godine kada je potpisan Protokol o saradnji sa Turskim državnim teatrima.

U međuvremenu, potpisan je Protokol o saradnji sa Ankarskom državnom operom i baletom, dramska predstava Hamlet, u režiji Ivane Vujić, gostovala je u Adani, a Narodno pozorište je na svojoj sceni ugostilo Kočaeli gradsko pozorište sa Generalnom probom samoubistva u inscenaciji Nurulaha Tunčera.

Predstava Henri Šesti do sada je učestvovala na nekoliko značajnih festivala u regionu i inostranstvu kao što su Budva Grad teatar u Crnoj Gori, Bitola Šekspir festival u Makedoniji i 19. Internacionalni festival klasičnog teatra u rumunskom gradu Aradu.

makonda-tracker