Komedija Dundo Maroje 10. marta u Narodnom pozorištu

0
Kruševačko pozorište gostovaće u ponedeljak 10. marta od 19.30h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa komedijom Marina Držića Dundo Maroje u režiji Kokana Mladenovića.
foto: Promo
foto: Promo

Naslovnog junaka igra Milija Vuković, a u podeli su i Branislav Trifunović (Pomet), Nebojša Vranić (Maro), Dušan Dule Jovanović (Ugo Tudeško), Bojan Veljović (Bokčilo), Dejan Tončić (Popiva), Dragan Marinković (Ondardo de Augusta), Nikola Rakić (Laura), Miloš Samolov (Petrunjela), Boba Stojimirović (Pere), Toma Trifunović (Baba), Predrag Milenković (Krčmar) i Nikola Pantović (Muzičar).

- Držić je vešto renesansnoj komediji dodao satiričnost usmerenu protiv rasipništva i bahatosti dubrovačke vlastele, u vreme kada običan puk živi prilično teško. I njegov čuveni monolog o ljudima nazbilj i nahvao, dobrim i zlim, utopistička je projekcija zemlje u kojoj su svi jednaki i svako gospodar svega. Dundo Maroje je nastao pre Utopije Tomasa Mora i Grada sunca Tomaza Kampanele, i u toj svojoj plemenitoj utopiji veoma je sličan zemlji u kojoj smo živeli i koju sam, lično, veoma voleo - podseća Mladenović.

Prema njegovim rečima, predstavom je želeo da iznova podseti na svog sjajnog profesora Miroslava Belovića, jednog od najznačajnijih reditelja u istoriji našeg teatra, i njegovu postavku Dunda Maroja, sa Nikolom Simićem kao Pometom i Brankom Cvejićem kao Petrunjelom.

- Belović je Dunda Maroja smestio u katolički samostan, a ja u Kazneno-popravni zavod u Kruševcu. I samostan i zatvor su prostori sputane slobode, to jest mesta gde slavljenje života kakvo Dundo Maroje uistinu jeste: mnogo bolje i jače dolazi do izražaja - ocenjuje Mladenović.

Predstava je premijerno izvedena 26. juna 2009. godine.

makonda-tracker