Narodno pozorište: Poslednja pesma u čast Jovana Dučić

0
Povodom obeležavanja 70. godina od smrti Jovana Dučića, u subotu, 1. marta biće izvedena gostujuća predstava Poslednja pesma.
Poslednja pesma, promo foto
Poslednja pesma, promo foto

Predstava će se odigrati u Narodnom pozorištu, na Sceni Raša Plaović, a govoriće o priznatom srpskom pesniku i diplomati, po tekstu Anite Panić, u adaptaciji i režiji Marka Misirače.

U ovom uzbudljivom komadu gde se prelama ljubav, strast kajanje, propuštene prilike i stihovi koji život znače.

Ulogu Dučića timači glumac Nebojša Kundačina, njegovu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra Maja Kolundžija Zoroe, a njegovog mlađeg rođaka Milan Nikitović.

Televizijska autorka i dokumentaristkinja Panić za radnju drame odabrala je period između 1941. i 1943. godine, pred sam kraj pesnikovog života, dok je mesto dešavanja salon u vili njegovog rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera.

- Tragali smo i nadam se da smo bar donekle uspeli da ispričamo priču o jednom specifičnom odnosu učenika i učitelja, mladića Jovana i njegovog idola i uzora, priču o tome kako su svi veliki ljudi zapravo bića od krvi i mesa, puni mana i vrlina, sujete i griže savesti i koji posle svog burnog i aktivnog života, ostaju sami i nespokojni, kao i svi obični, mali ljudi, pre nego što prah njihov mirno pređe u grumen gline užežene kako bi sam Jovan Dučić rekao u svojoj poslednjoj pesmi – kaže Misirača.

makonda-tracker