Direktan prenos opere Madam Baterflaj iz njujorškog Metropolitena na Radio Beogradu

0
Sezona direktnih radijskih prenosa 2013-2014 iz Metropoliten opere u Njujorku nastavlja se Pučinijevom tragedijom Madam Baterflaj, koja će na Radio Beograd 2 i 3 biti emitovana u subotu 1. februara od 19 časova.
Madam Baterflaj, foto: Promo
Madam Baterflaj, foto: Promo

Južnoafrički sopran Amanda Ečalaz, koja je ove sezone debitovala u Metu, peva Ćo-Ćo-San sa tenorom Brajanom Himelom u ulozi Pinkertona. Pored nje nastupaju i Elizabet De Šong kao Suzuki i američki bariton Skot Hendriks, prvi put na radijskim prenosima kao Šarples. Diriguje Filip Ogen.

Amanda Ečalaz je već nastupala kao Ćo-Ćo-San u Lirskoj operi u Čikagu, Bavarskoj državnoj operi i Operi u Kejptaunu. Tumačila je više puta uloge različitih Pučinijevih heorina među kojima su naslovne uloge u operama Manon Lesko i Toska. Među važnijim nastupima ističe se premijera nove postavke Evgenija Onjegina u režiji Debore Vorner kada je u Engleskoj nacionalnoj operi 2011. godine nastupila kao Tatjana.



Brajan Himel je imao neočekivan, ali veoma zapažen debi nastup u Metu kao Eneja u Berliozovim Trojancima. Ove sezone nastupa u Verdijevim Sicilijanskim večerima u Kraljevskoj operi Konvet Garden, zatim kao Pinkerton u Bečkoj državnoj operi, u naslovnoj ulozi u Ofenbahovim Hofmanovim pričama u Ciriškoj operi i kao Arnold u Rosinijevom Viljemu Tel u Bavarskoj državnoj operi.  Himel je dobitnik Metove nagrade za umetnike Beverli Sils za 2013. godinu.

Elizabet De Šong  smo u slušali na daskama Meta kao Hermiju u Britnovom Snu letnje noći i baroknom pastišu Začarano ostrvo. Slušaćemo je i ove godine u Začaranom ostrvu koje ćemo, podsećamo vas, direktno prenositi 8. marta od 18 časova.  Ove umetnica ulogu Suzuki tumači ove sezone i u Operi u San Francisku.



Skot Hendriks će operom Madam Baterflaj debitovati na sceni Metropoliten opere. Proteklih godina nastupao je kao Skarpija u Toski u Bavarskoj državnoj operi, Operi u Štutgartu, Pariskoj operi i Kraljevskoj operi Kovent Garden; zatim kao Amonasro u Verdijevoj Aidi u Kanadskoj operskoj kompaniji i Velikoj operi iz Hjustona, i kao Frančesko u Verdijevim Razbojnicima u Koncertnoj operi u Vašingtonu.

Dirigent Filip Ogen je debitoavo u Metropolitenu 2001. godine na premijeri Buzonijevog Doktora Fausta. Narednih godina, predvodio je najrazličitije produkcije među kojima su Štrausova Žena bez senke, Vagnerov Loengrin i Pučinijevi Boemi i Toska. Ovog proleća, tačnije 19. aprila, dirigovaće obnovu Štrausove Arabele koju ćete moći da pratite uživo na talasima Radio Beograda 2 i Trećeg programa.

makonda-tracker