Sutra premijera predstave Merlinkina ispovest

0
U četvrtak, 30. januara 2014. godineu 20:00 u Domu omladine Beograda, sala Amerikana odigraće se predstava Merlinkina ispovest, po tekstu Miladina Ševarlića. Reditelj predstave je Stevan Bodroža, a glavne uloge tumačiće Čarni Đerić i Aleksandar Trmčić.

Ograničen broj ulaznica za premijeru, po ceni od 500 dinara, kao i ulaznice za reprize (7. i 10. februar), po ceni od 400 dinara, su u prodaji na Blagajni DOB i preko EVENTIM mreže.

Predstavu prati uživo muzika u izvođenju gudačkog kvarteta White Witches, koji svira hitove devedesetih u klasičnoj obradi. Za produkcija predstave odgovorni su: Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda, Prvo prigradsko pozorište Lazarevac, OF Beograd Puls teatar, a ceo projekat ima podršku Vlade Republike Srbije – Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ambasada Kraljevine Holandije.

Pisac Miladin Ševarlić rođen je u Beogradu 1943. godine. Tokom karijere oprobao se i u poeziji, prozi, eseju, pozorišnoj kritici, TV i filmskom scenariju. Napisao je tridesetak dramskih dela, izvođenih u zemlji i inostranstvu, štampanih u časopisima, zbirkama i posebnim izdanjima.
Dobitnik je Sterijine nagrade, tri nagrade Branislav Nušić i drugih priznanja za svoje stvaralaštvo, zaključno sa Zlatnim beočugom – za trajni doprinos kulturi Beograda.

- Koji je tačno razlog mog bavljenja Vjeranom Miladinovićem Merlinkom? Nikada Vjerana nisam doživljavao kao nekog narodnog heroja LGBT populacije. Takođe me nikada nije posebno uveseljavala njegova scenska persona kroz koju je on tražio prihvatanje, potvrdu da to čime se bavi nije pogrešno i nije za osudu. Vjeran je meni fascinantan iz sasvim drugih razloga. Čitajući ovu dramatizaciju njegove autobiografije imao sam utisak da je Vjeran poput parčeta nekog razbijenog ogledala. U tom parčetu, koje je zauvek izgubilo mogućnost da pruži jasan i celovit odraz, ogleda se raspad jednog karaktera, jedne porodice i jednog društva. Od samog početka svog života tretiran kao biće obeleženo sramotom (odbačeno i neželjeno dete), on se identifikovao sa ulogom antiheroja i tu ulogu je nosio kroz život. Odbacivanje je postalo model svih njegovih odnosa, kako ga je odbacila majka, otac i njegova porodica, tako su ga odbacivale i mnogobrojne mušterije nakon što bi ga upotrebile. Vjeran je potresna slika traganja za ljubavlju na pogrešnim mestima, on otelotvoruje tragične sudbine svih onih osoba koje su imale potencijala, darova, mentalnih i svih drugih sposobnosti da žive ispunjeniji i srećniji život ali se to ipak nije desilo - rekao je o reditelj Stevan Bodroža.

Vjeran Miladinović Merlinka brutalno je ubijen u noći između 22. i 23. marta 2003. godine u blizini Osnovne škole Zaga Malivuk, u beogradskom naselju Krnjača. Njegovo telo je pronađeno tek nakon mesec dana, 23. aprila, u fazi raspadanja. Obdukcijom je utvrđeno da ga je ubica prvo davio, a potom više puta udario u glavu zidarskim čekićem. Osumnjičeni za ubistvo F.R. i njegov brat od ujaka R.B. tokom suđenja su oslobođeni svih optužbi zbog nedostatka dokaza. Danas, više od deset godina nakon zločina, još uvek se ne zna ko je ubio Merlinku. U znak sećanja na Vjerana Miladinovića, čoveka koji je imao hrabrosti da živi u skladu sa svojom prirodom, internacionalni festival kvir filma koji se održava u Beogradu, dobio je ime Merlinka.

makonda-tracker