Nova postavka opere Evgenije Onjegin

0
Ana Netrebko i Marijuš Kviječen su zvezde nove postavke opere Evgenije Onjegin. Valerij Gergijev diriguje ovom zanimljivom postavkom u čijoj podeli je i Pjotr Bečala

Sezona 2013-2014 radijskih prenosa iz Metropoliten opere nastavlja se u subotu, 18. januara u 19h Evgenijem Onjeginom Petra Čajkovskog. Valerij Gergijev predvodi novu postavku u kojoj glavne uloge tumače sopran Ana Netrebko kao Tatjana, bariton Marijuš Kviječen u naslovnoj ulozi i tenor Pjotr Bečala kao pesnik Lenski. Mecosopran Oksana Volkova peva ulogu Tatjanine sestre Olge, a Alekej Tanovicki nastupa kao knez Gremin.

Ove sezone Ana Netrebko je ušla u istoriju Metropolitena kao prvi sopran koji je tri godine zaredom pevao na otvaranju sezone. Bila je Adina u Donicetijevom Ljubavnom napitku prošle godine, a godinu dana ranije nastupila je u naslovnoj ulozi takođe Donicetijeve Ane Bolen. Kao Tatjana u Evgeniju Onjeginu, prvi put je nastupila 2013. godine u Bečkoj državnoj operi. Na daskama Metropoplitena debitovala je još 2002. godine kao Nataša u operi Rat i Mir Prokofjeva kojom je dirigovao takođe Gergijev. Opera Evgenije Onjegin pružila joj je priliku da posle jedanaest godina ponovo u Metu zapeva na maternjem jeziku.

Marijuš Kviječen peva prvi put Onjegina u Metu, a već je uspešno nastupao u ovoj ulozi u Baljšoj teatru u Moskvi, Pariskoj operi, Kraljevskoj operi Kovent Garden, Teatru Real u Madridu i Operi u Krakovu u njegovoj rodnoj Poljskoj. Diplomac je Metovog Lindeman programa za razvoj mladih talenata i na daskama ove operske kuće nastupio je više od 150 puta među kojima su i pet potpuno novih postavki: Belkore u Ljubavnom napitku (2012), naslovna uloga u Don Đovaniju (2011), Eskamiljo u Bizeovoj Karmen (2009), Enriko u Lučiji od Lamermura (2007) i Doktor Malatesta u Don Paskvaleu (2006). Ovog proleća, 3. maja, slušaćemo ga i u ulozi Enrika u Belinijevim Puritancima.

Pjotr Bečala je prvi put u Metu pevao ulogu Lenskog u sezoni 2008/2009. Prošle sezone nastupio ja kao Vojvoda od Mantove u Verdijevom Rigoletu  i prvi put u naslovnoj ulozi u Gunoovom Faustu. Za samo tri nedelje, 8. februara, slušaoci Radio Beograda moći će da prate Bečalin nastup u Dvoržakovoj Rusalki.

Valerij Gergijev je više od 100 puta nastupio u Metropolitenu dirigujući raznovrstan repertoar među kojima su bile i premijere Prokofjevog Kockara i opere Rat i Mir, zatim Mazepa Čajkovskog i Nos Šostakoviča. U Metropoliten operi nastupio je prvi put 1994. godine predvodeći novu postavku Verdijevog Otela. Gergijev je direktor Sanktpeterburškog Teatra Mariinski i umetnički direktor Festivala Bele Noći u istom gradu. Glavni je dirigent Londonskog simfonijskog orkestra.

makonda-tracker