Novogodišnji baletski spektakl Krcko Oraščić

0
Solisti Marijinskog i Mihajlovskog teatra, iz svetske metropole baleta Sankt Peterburga, izvešće 22. decembra u Sava centru spektakularni balet Krcko Oraščić.
Baletski spekatkl Krcko Oraščić. Promo foto
Baletski spekatkl Krcko Oraščić. Promo foto

Beogradska publika do sada je imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta Krcko Oraščić, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Peterburga. Marijinski teatar, iz kog dolaze prvak i prima balerina Igor Kolb i Olga Esina kolevka je ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu.

Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II, a poklonio je svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Praizvedba baleta Krcko Oraščić izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892. godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta.

Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marijinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača. Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, Mihajlovski, nazvan u čast velikog kneza Mihajla, mlađeg sina Pavla I. U 2001. godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu  jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marijinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg dobio je status metropole svetskog baleta.

U baletskom spektaklu u Sava centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

 

makonda-tracker