Predstava Pop it Up gostuje u Bitef teatru

0
Predstava Pop it Up Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u koprodukciji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad (koncept i koreografija: Dragana Bulut) gostuje u Bitef teatru u Beogradu u utorak, 17. decembra u 20.00h.
Pop it up, foto: promo
Pop it up, foto: promo

POP IT UP se bavi analizom pokreta i plesa kroz prizmu pop kulture. Istražujući načine na koji pop kultura utiče na reprezentaciju i percepciju našeg tela fokus se postavlja na način na koji koristimo telo u socijalnom prostoru. Analizom različitih oblika i manifestacija plesa postavlja se pitanje da li ono što mi doživljavamo kao individualnu autentičnu ekspresiju igranja uz pop muziku u stvari predstavlja već unapred određen i upisan kod, koji je deo masovne prozivodnje identiteta. Kroz procese apstrahovanja pokreta iz miljea pop muzike POP IT UP na scenu postavlja mikrokoreografske studije makrosocijalnog konteksta.

Dragana Bulut radi u polju savremenog plesa i koreografije. Trenutno živi u Berlinu, gde je diplomirala na master studijama odseka Solo/Dance/Authorship, u Centru za ples (HZT) na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Razvija svoje koreografije od 2006, koje je predstavila u različitim nacionalnim i međunarodnim kontekstima (Tanzquartier u Beču, InTranzit festival u Berlinu, Euro-scene u Lajpcigu, iDANS festival u Istanbulu, Fabrik u Potsdamu, Kondenz Festivalu u Beogradu, NY Danspace projekat, festivalu Explore Dance u Bukureštu, Balkan Dance Platform).

Godine 2010. osvojila je nagradu Prix Jardin d’Europe, evropsku nagradu za mlade koreografe, a 2004. i 2008. dobila je evropsku dance WEB stipendiju. Takođe je i član Stanice-servisa za savremeni ples u Beogradu.

Igraju: Jelena Marković, Frosina Dimovska, Sonja Batić, Milena Krkotić, Jelena Alempijević, Sara Tošić

Majstor tona: Dušan Jovanović

Tonski saradnik: Predrag Petruševski

Dramaturg: Maja Pelević

Kostimografija i scenografija: Marina Sremac

Dizajn svetla: Dragana Bulut i Tihomir Boloja

Asistent koreografa: Olivera Kovačević Crnjanski

Forum za novi ples

Ansambl savremene igre koji deluje u okviru Baleta Srpskog narodnog pozorišta. Pokrenut je juna 2002, radi stvaranja novog prostora za istraživanje savremenog plesnog i pozorišnog izraza. Čine ga igrači i igračice spremni da, pored redovnog repertoara, ostvaruju predstave s kojima i svojoj publici i sebi šire horizonte nekonvencionalne plesne poetike, što im je donelo priznanja i na domaćim i na inostranim scenama.

Saradnja Studentskog kulturnog centra Novog Sada sa Forumom za novi ples predstavlja prirodnu vezu dva aktera na sceni kulturne delatnosti. Sa jedne strane, Forum za novi ples je unikat pozorišne produkcije s ciljem stvaranja novog prostora za istraživanje savremenog plesnog i pozorišnog izraza i SKCNS-a kao ustanove koja aktivno učestvuje u kreiranju kulturne ponude grada sa multifunkcionalnom, kreativnom, višesložnom Fabrikom kao „novim“ centrom kulture Novog Sada. Mesto nove energije i agregata dobrih projekata. Vođenim takvom enregijom SKCNS i Forum za novi ples predstavljaju POP IT UP koreografkinje Dragane Bulut.

- Od samog početka rada na predstavi Pop it up uspostavile smo dobru komunikaciju sa koreografkinjom i među sobom. Zajednička energija i entuzijazam učinile su intenzivan rad mnogo lakšim i zabavnim, ali i izazovnim, jer je otvorio za sve nas polje izvođačkih mogućnosti kojima se, iako sve imamo puno scenskog iskustva, nismo do tada aktivno bavile. Koreografkinja je insistirala na razvijanju svesti o stanju u kome se nalazimo dok smo na sceni i koje, ako je osvešćeno i autentično, lako komunicira sa publikom i omogućava nam da se igramo sa afektima koje izvođenje izaziva kod publike, a koja, opet, utiče na nas. Za mene je ova predstava drugačija jer mi je „partner“ u mnogo većoj meri publika nego izvođačice sa kojima sam na sceni, zbog čega je svako izvođenje sasvim drugačiji doživljaj, a od gledalaca često čujemo da su se „dobro proveli – rekla je Frosina Dimovska

- Rad na ovoj predstavi je za mene bio više nego značajan, kao za igrača, koreografa, pedagoga. Dragana nas je upoznala sa novim principima stvaranja koreografije, zajedničkim radom stvorili smo odličnu predstavu. Kako naše izvođenje odmiče, stičem utisak da kvalitet predstave raste, nas 6 postajemo sve sigurnije u koreografski materijal i u njegovo značenje, sigurnije stupamo u kontakt sa publikom i interakcija za nas više nije bauk!

Nadam se da ćemo imati priliku da ovu fenomenalnu predstavu izvedemo pred širom publikom, upravo zato predstava pruža neverovatno emocionalno putovanje kako nama na sceni, tako i publici, uz muzičku pratnju poznatih hitova koji obećavaju dobar provod – rekla je Sara Tošić

 

makonda-tracker