Banja Robija u Domu Omladine

0
Predstava Banja Robija biće prikazana 21. i 22. Decembra 2013. godine od 19h u Amerikani u Domu Omladine Beograda. Ulaznice možete kupiti po ceni od 200 dinara.
Banja robija, foto: promo
Banja robija, foto: promo

Predstava Banja robija je jedinstven pozorišni projekat na našim scenama budući da je nastao od priča i ispovesti prikupljanih tokom tri meseca rada sa više od trista osuđenika u srpskim zatvorima. Ove priče postale su dokumentarna građa dramskog komada koji prikazuje stanje u srpskim zatvorima kroz konkretne slučajeve, direktno i bez uvijanja. Dokumentarnost  nije međutim jedini kuriozitet ovog projekta. 

Osmišljena je kao jedna vrsta javne diskusije, te je publika je pozvana da se nakon izvođenja uključi u interevncije na sceni, razgovor i  diskusiju i zajedno sa učesnicima pokuša da nađe rešenje za prikazane probleme. Predstavu izvodi pozorišna trupa u kojoj, između ostalih, igraju i bivši osuđenici. To znači da je ovo kompletno zaokružen proces u kome bivši osuđenici igraju priče iz zatvorskog života nastojeći da javnosti saopšte istinu o zbivanjima iza zidova.  

Banja robija će biti prikazana pred više od 1200 osuđenika u zatvorima širom zemlje. Do sad je odigrana u tri zatvora i predstoji još izvođenja. Svi oni će moći da kažu svoje mišljenje i svoje probleme, isto kao i pozorišna  publika kojoj će predstava biti prikazana u većim gradovima Srbije. 
Najurgentniji predlozi i rešenja biće predstavljeni nosiocima javne vlasti koji trenutno rade na izradi predloga Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.
Upravo zbog svega iznetog, projekat u okviru koga se izvodi Banja robija zove se Od kršenja do stvaranja zakona. To je jedinstvena prilika osuđenim licima da se njihov glas čuje a njihova iskustva postanu konstruktivna osnova za rešavanje konkretnih problema u kaznenom sistemu. 

Igraju: Aleksandar Ćaćić, Dragan Miševski, Aleksandar Lazić, Aleksandar Mijušković

Dramatrug: Bogdan ŠpanjevićKostim i scenografija: Boris Čakširan

Muzika: Suzana Sumrah i Bruno Božić

Režija: Aleksandra Jelić

Fotograf: Nebojša Petrović

makonda-tracker