Gradimir Pankov dobitnik priznanja Vip poziva

0
Beogradski festival igre i Vip mobile nagrađuju istaknute domaće plesne stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu. Nagrada Vip poziva za 2014. godinu biće dodeljena Gradimiru Pankovu, svetski priznatom baletskom umetniku i direktoru Velikog kanadskog baleta iz
Vip, foto: promo
Vip, foto: promo

Pod vođstvom Gradimira Pankova, Veliki kanadski balet iz Montreala, predstaviće se publici u Centru Sava izvedbom celovečernjeg komada Minus Jedan u koreografiji Ohada Naharina, i to 11. aprila u okviru 11. Beogradskog festivala igre.

 Nagrada Vip poziva po četvrti put vraća naše istaknute plesne umetnike koji su postigli zavidnu karijeru van Srbije i kojima se dodeljuje priznanje za umetnički opus i afirmaciju našeg baleta u inostranstvu. Na taj način, umetnicima se pruža mogućnost da se posle mnogo godina vrate na scene na kojima su napravili svoje prve baletske korake i predstave presek svog rada od odlaska iz Srbije.

Ovogodišnji laureat, Gradimir Pankov, pripada generaciji baletskih umetnika rođenih u Jugoslaviji. Nastupao je u svim jugoslovenskim baletskim centrima, a najduže je bio angažovan u Baletu srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nakon uspešne igračke karijere u Nemačkoj, Pankov je radio kao pedagog i umetnički direktor nekoliko prestižnih baletskih kompanija, među kojima se izdvajaju švedski Kulberg balet i finski Kraljevski balet. Dolaskom u Veliki kanadski balet iz Montreala, on ostaje veran svojoj kreativnoj misiji i inovativnom modelu umetničke direkcije. Posvećen popularizaciji širokog spektra plesnih formi, Pankov je kreirao baletsku kompaniju koja svetskoj publici donosi vrhunsku igru najpoznatijih koreografa našeg vremena.

Partnerstvo Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile je nastalo pre sedam godina na osnovu zajedničkih vrednosti koje čine podrška mladim i uspešnim umetnicima sa vrhunskim rezultatima, takmičarskim duhom i željom za napredovanjem. Zahvaljujući ovoj saradnji, Srbija je postala nezaobilazna stanica za veliki broj značajnih inostranih plesnih naslova.

Kao generalni sponzor Beogradskog festivala igre, Vip mobile uveo je prepoznatljiv model ulaganja velike kompanije u srpsku kulturu koji predstavlja uspešan primer partnerstva između sektora kulture i privrede. Kroz različite projekte, kao što su nagrada Vip poziva, projekat za najmlađe Vip talenti i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

makonda-tracker