Krležin Vučjak u Madlenianumu

Opera i Teatar Madlenianum nastavlja saradnju na regionalnom nivou i nakon koprodukcije sa zagrebačkom operom B.B, opere Telefon i Medijum, na Velikoj sceni ove kuće biće izvedena drama Vučjak Miroslava Krleže u izvođenju HNK Varaždin, dok će Madlenianum izves
0
1 / 3 Foto: Promo

U sredu, 27. maja 2009. godine u 19.30 časova na repertoaru Madleniamuna je drama Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Kunčevića, premijerno izvedena 25. maja 2008. godine u HNK Varaždin. Scenograf predstave je Ivica Prlender, kostimograf Danica Dedijer, muziku je komponovao Neven Frangeš, koreografiju i scenski pokret oblikovala je  Đurđica Kunej.

Vučjak je drama koju je Krleža napisao 1923. godine. Reč je o paradigmatičnom komadu koji kroz lik apsolventa filozofije, ratnog invalida, novinara i kasnije seoskog učitelja Krešimira Horvata, govori o teškoj sudbini hrvatskog intelektualca u burnim vremenima Prvog svetskog rata. Reditelj Ivica Kunčević u novom čitanju načinio je veće dramaturške zahvate koji delu daju savremenu dinamiku i značenja.

Vučjak je drama nastala od fragmentarne Krležine proze i to je zacelo odredilo njen budući karakter. Poslednji dani Austro-ugarske monarhije i mladi službenik u selu Vučjak prelamaju i ličnu, i porodičnu i nacionalnu dramu u liku glavnog junaka. Ova drama je, prema gotovo nepodeljenom mišljenju današnjih krležologa, preloman tekst u piščevom stvaralaštvu. U njoj je Krleža stvorio svoje prve, potpuno oblikovane, kasnije sasvim prepoznatljive karaktere-principe: ljude na sceni koji su zatočenici ideja koliko i dramskog delanja. I još više od toga, Vučjak, iako je reč o ranoj Krležinoj drami, sasvim jasno omeđuje hrvatski savremeni okvir i specifičnu kritiku jednog prekomerno propalog društva koja će biti prisutna i fanatično razrađivana u poznijim dramama. Vučjak je zato drama za sladokusce pozorišta.

TAGOVI: predstava
makonda-tracker