Opera Aida sa Jadrankom Jovanović u Narodnom pozorištu

0
U subotu, 30.novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 19h opera Đ.Verdija Aida biće prvi put izvedena u novoj sezoni, a te večeri, prvi put u ovoj produkciji, u ulozi Amneris, nastupiće primadona Jadranka Jovanović.
Jadranka Jovanović, foto: Promo
Jadranka Jovanović, foto: Promo

Ovogodišnja nagrada Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u okviru repertoara dodeljena je 22. novembra operskoj predstavi Aida.

Posle pauze od pet godina, Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu ponovo će se pojaviti u toj roli , a osim nje, u naslovnoj ulozi će biti i Sanja Kerkez (Aida), Janko Sinadinović (Radames), Aleksandar Stamatović (Amonasro), Ivan Tomašev (Ramfis), Stefan Pavlović (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Nenad Čiča (Glasnik).

Za dirigentskim pultom biće maestro Đorđe Pavlović.

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, Aida, premijerno je izvedena 10. aprila ove godine na Velikoj sceni u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova, pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.

Jovanović je u ulozi Amneris, kćerke egipatskog kralja, poslednji put nastupila 2008. godine na renomiranom operskom festivalu Opernair, u Gars am Kampu, u blizini Beča. Specifičnost ove manifestacije, čija se scena nalazi na ostacima srednjevekovnog dvorca, je u tome što se sve predstave izvode bez ozvučenja.

Aidu je režirao Karel Drgač, a dirigent je bio Dejan Savić.

makonda-tracker