Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda sutra u Narodnom pozorištu

0
Gostujuća predstava Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda, u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta u Nišu i Centra za kulturu Vuk Karadžić iz Loznice, biće izvedena u nedelju 10. novembra (19,30) na Velikoj sceni.
Narodno pozorište, foto:promo
Narodno pozorište, foto:promo

Komad, po romanu Branislava Nušića, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Milana Neškovića, premijerno je izveden 28. juna ove godine u Kruševcu, na zatvaranju manifestacije Vidovdan 2013, a u okviru centralne proslave državnog obeležavanja Vidovdana.

Ispisujući kolektivnu i ličnu tragediju, Nušić roman započinje u jesen 1915, a završava događajima u zimu iste godine, neposredno pre nego su narod i država, iznureni ratovanjem i stradanjima, krenuli u povlačenje preko albanskih i crnogorskih planinskih vrleti.

Kroz sudbine malih, običnih ljudi, Nušić je neponovljivo prikazao ovu nepojamnu tragediju srpskog naroda, u spomen svima koji su izgubili svoje živote i za nauk budućim generacijama...

U podeli su Dejan Tončić, Marija Gašić Gajić, Bojan Veljović, Nebojša Vranić, Marija Vidaković, Biljana Jocić Savić, Dragan Marinković, Predrag Milenković, Nikola Pantović, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dejan Cicmilović, Maja Vukojević, Aleksandar Marinković, Katarina Arsić, Marjan Todorović i Danilo Petrović. Scenografiju je uradila Vesna Štrbac, kostime je kreirala Dragica Laušević, a muziku su komponovali Divna Ljubojević i Melodi

makonda-tracker