Njujorška Metropoliten opera u vašem domu

0
Ovogodišnju sezonu radijskih prenosa iz njujorškog Metropolitena otvara Verdijev Rigoleto koji će na programu Radio Beograda biti u subotu, 7. decembra 2013. u 18:30 h, a do 10. maja iduće godine svake subote smenjivaće se 22 operske predstave u izvođenju najv

Četvrtu godinu zaredom Radio Beograd donosi svojim slušaocima direktne prenose iz Metropoliten opere u Njujorku. Od 7. decembra do 10. maja, na radijskoj pozornici smenjivaće se, svake subote, 22 operske predstave u izvođenju najvećih zvezda operske umetnosti današnjice.

Među njima su: Rene Fleming, Džojs Di Donato, Ana Netrebko, Sjuzan Grejem, Debora Vojt, Sondra Radvanovski, Elina Garanča, Željko Lučić, Jonas Kaufman, Ramon Vargas, Huan Diego Flores, Vitorio Grigolo, Ildar Abdrazakov, Tomas Hempson, Dmitri Hvorostovski i mnogi drugi.

Sezonu 2013/14 koju emitujemo na talasima Drugog i Trećeg programa našeg nacionalnog radija, obeležiće povratak Džejmsa Livajna, muzičkog direktora ove slavne operske kuće. On će ove godine dirigovati novom postavkom Verdijevog Falstafa, kao i obnovama Mocartove opere Tako čine sve i Bergovog Voceka.

- Sa ovom novom sezonom mi nastavljamo našu misiju u kojoj je Met centar muzičke i pozorišne kreativnosti, inspirišući našu vernu publiku, ali trudeći se da privučemo maštu narednih generacija – objašnjavaju generalni menadžeri Meta, Piter Gelb i Džejms Livajn.

Među novim produkcijama čućete Evgenija Onjegina koji je otvorio ovogodišnju sezonu – u kojem briljira Ana Netrebko, momumentalnu verziju Borodinovog Kneza Igora ruskog režisera Dmitrija Černjakova, kao i novu postavku Masneovog Vertera u kojoj nastupa odlični Jonas Kaufman. Ove sezone čak dvojica pevača iz Srbije će se predstaviti njujorškoj publici, a moći ćete da ih čujete u direktnim prenosima. Posle uspeha u Verdijevom Rigoletu (u kojem ga ove sezone menja Dmitri Hvorostovski), Željko Lučić će se ovog puta okušati u ulozi Žerara u Đordanovoj operi Andrea Šenije, pored Patriše Raset i Marčela Alvareza. Imaćemo priliku i da čujemo debi našeg mladog baritona Davida Bižića, koji će nastupiti prvi put u Metu,  kao Albert u Masneovom Verteru.

Šekspirova dela će biti inspiracija za čak tri opere na repertoaru ovogodišnje sezone -  za Verdijevog Falstafa, za barokni pastiš Začarano ostvro i za Britnov San letnje noći.

Sam repertoarski izbor ove sezone nije uobičajen. On je razigrani miks retko izvođenih dela i popularnih opera, u kojima nastupaju najveće zvezde današnjice.

U posebnom fokusu je opera XX veka. Pored Bergovog Voceka, akcenat je stavljen na dela Riharda Štrausa – čućete čak tri opere ovog kompozitora, Arabela, Žena bez senke i Kavaljer s ružom – čija se 150. godišnjica rođenja proslavlja tokom 2014. godine.

U toku ove sezone naši slušaoci će moći da čuju četiri bel kanto opere: Belinijeve Puritance i Mesečarku (sa Dianom Damrau), Rosinijevu Pepeljugu sa Džojs di Donato i Huanom Dijegom Floresom, a Ana Netrebko će reprizirati svoju Adinu, uz Ramona Vargasa kao Nemorina, u Doncetijevom Ljubavnom napitku.

Metov ansambl će ove sezone izvesti i tri Pučinijeve najpopularnije opere. Džozef Kaleja i Vitorio Grigolo će predvoditi Boeme, Sondra Radvanovski će biti Toska, dok će u Madam Baterflaj nastupiti mladi, ali vrlo traženi pevači Amanda Ečalaz i Brajan Himel.

Mocartov operski univerzum zastupaće Tako čine sve, odnosno Čarobna frula koju ćete slušati u praznične dane,  na početku 2014. godine.

Iz bogate riznice slovenskog operskog repertoara Met ove godine izdvaja tri dela -  Dvoržakovu Rusalku u kojoj će ponovo moći da čujete Rene Fleming, jednu od najboljih izvođačica ove uloge u istoriji. Raskošnu, epsku operu Knez Igor izvodiće kompletno ruska pevačka podela koju predvodi bas Ildar Abdrazakov. Valerij Gergijev će dirigovati novom postavom Evgenija Onjegina, a pored Ane Netrebko, nastupiće sjajni poljski pevači Marijuš Kviječen kao Onjegin i Pjotr Bečala kao Lenski.

Tokom 2013/2014, celokupna sezona Metovih radijskih prenosa realizuje se u saradnji muzičkih redakcija Drugog i Trećeg programa sa ciljem da slušaocima, putem tekstova, intervjua i različitih informacija, dodatno obogati muzički doživljaj ovih operskih večeri. Realizaciju celokupne sezone direktnih prenosa četvrtu godinu zaredom podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

 

makonda-tracker