U močvari, nova predstava Egona Savina u JDP-u

0
Egon Savin u JDP-u režira komad Marine Kar U močvari, koji se bavi komplikovanim odnosom roditelja i dece
foto: promo
foto: promo

Desetog maja na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta Ljuba Tadić, premijerno će biti izveden komad Marine Kar U močvari u prevodu Marije Stojanović i adaptaciji i režiji Egona Savina. Irska književnica Marina Kar, kod nas poznata po delu Porša Koklan, igranu u Malom pozorištu Duško Radović, stekla je svetski ugled na porodičnim dramama kakav je i komad U močvari. Porodične tragedije Marina Kar prikazuje sa elementima crnog humora, fizičke brutalnosti i beketovskim odnosom prema ljudskoj egzistenciji. Rad Marine Kar je specifičan po tome što u njenim dramama ima aluzija na grčke tragedije ili se, pak, labavo prepričavaju grčki mitovi. Komad U močvari slobodna je obrada Euripidove Medeje.

- Ne verujem da iko treba da prihvati zdravo za gotovo da smo sve mi bogom dane da budemo majke. A uglavnom se tako razmišlja. Ne mislim ni da je to više tako velika stvar, ali je ideja da žrtvuješ sve za svoju decu potpuno pogrešna. To vodi u veoma destruktivan način života i mišljenja i ima mnogo gori efekat na decu nego da izlazite i živite svoj život… Govoreći ovo, ja i dalje zaista verujem da deca moraju biti zaštićena i voljena. Negde između ove dve krajnosti mora biti pronađena mera – smatra autorka komada Marina Kar.

Reditelj Egon Savin kaže da ga tema ovog komada već dugo privlači.

- Živimo u vremenu u kojem ništa nije važnije od novca i osećanja moći koje je posledica ekonomskog bogaćenja. Sve se danas može zameniti novcem, pa i ono najvažnije: ljubav, porodica, prijateljstvo. Ja nisam hteo da radim Euripidovu Medeju jer je to dvorski komad. Marina Kar je siže stavila u kontekst izolovane, siromašne i marginalne društvene grupe gde se suština zlostavljanja putem kupoprodajnih odnosa najizrazitije vidi. U pitanju je savremena klasika zato što ona danas, koristeći siže koji je prisutan hiljadama godina, na najozbiljniji mogući način preispituje naš svet i vrednosti. Ljubav, prijateljstvo, porodica su osnovne vrednosti i one su možda više nego bilo kada ranije u istoriji čovečanstva dovedene u pitanje. Nesrećni spoj moralne i ekonomske krize čini život nemogućim. Hester, za razliku od Medeje, nije strankinja. Ona je prirodno utemeljena u svoj prostor i močvari više pripada nego bilo koji drugi lik u drami. Nju njeni bližnji progone zbog ekonomskih interesa i tu vrstu izdaje ona ne može da prihvati, ali ona nema načina da se efikasno suprotstavi. Nemoć i bes zbog nepravde koju bližnji čine jedni drugima plodno je tle da ljubav preraste u ekstremnu mržnju. Među jakim emocijama nemoguće je napraviti jasne granice i Hester, narodska žena, deluje instiktivno ne praveći razliku između ljubavi i mržnje – smatra Savin.

U predstavi igraju Tamara Vučković, Vojin Ćetković, Jasmina Avramović, Jelisaveta Sablić, Mihailo Janketić, Dubravka Kovjanić, Vesna Stanković, Miodrag Radovanović, Ljuma Penov, Nikola Jovanović i Đorđe Marković.

makonda-tracker