Nagrada Grand prix Mira Trailović predstavi Zoran Đinđić

0
Grand prix Mira Trailović na 47. Bitefu je dodeljen predstavi Zoran Đinđić pozorišta Atelje 212 u režiji Olivera Frljića, a biće svečano uručen u petak, 18. oktobra u Ateljeu 212, posle predstave.

U konkurenciji su se našle predstave iz Belgije (Before your very eyes - Gob Squad), Češke (Europeana – Jan Mikulašek), Francuske (Beograd – Julien Fišera), Mađarske (Teško je biti Bog - Kornel Mundruco), Slovenije (Oluja - Jernej Lorenci, dobitnik Politikine nagrade i Mandićstroj- Marko Mandić), Hrvatske (55+ - Borut Šeparović, dobitnik Specijalne nagrade), Crne Gore (Post skriptum - Varja Đukić) i Srbije (Žene u Narodnoj skupštini - Nikola Zavišić,  Ubiti Zorana Đinđića - Zlatko Paković i Galeb- Tomi Janežič).

Predstava Zoran Đinđić se angažovano, sadržajno i estetski precizno, primenjujući žanrovske polaze političkog teatra, bavi krucijalnim pitanjem i krucijalnim događajem na početku dvadeset prvog veka u Srbiji - fenomenom ubistva premijera, događaja iz nove srpske istorije, koji je obeshrabrio državu i za duga vremena je zaustavio u njenom demokratskom progresu. 

Žiri u sastavu Kristijan Holchauer (predsednik žirija), Jana Ros, Igor Ružić, Andraš Urban i Filip Vujošević dodeljuje Grand Prix Mira Trailović za najbolju predstavu, predstavi Zoran Đinđić Olivera Frljića i njegovog ansambla u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Specijalna nagrada za jedinstven koncept i glumački ansambl jednoglasno se dodeljuje predstavi 55+ Boruta Šeparovića u produkciji Montažstroj teatra iz Zagreba.

makonda-tracker