Predstava Metamorfoze na festivalu u Makedoniji

0
Predstava Metamorfoze Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 25. septembra će biti izvedena na Internacionalnom pozorišnom festivalu MOT u Skoplju.
Predstava Metamorfoze. Promo foto
Predstava Metamorfoze. Promo foto

Festival otvara predstava Ono što telo ne pamti Vima Vandekejbusa, u izvođenju teatra Ultima Vez iz Belgije. U selekciji 38. MOT-a, koji počinje 19. i traje do 26. septembra, našle su se i predstave Žuta crta u režiji Ivice Buljana (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), Nevin koje je režirao Dijego de Brea u izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Galeb reditelja Tomija Janežiča (Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada), Prst u režiji Ane Tomović (Hartefakt i Bitef teatar)…

Predstava Metamorfoze (po Ovidiju – Aleksandar Popovski, Jelena Mijović, režirao Aleksandar Popovski) premijerno je izvedena na Sceni Ljuba Tadić 9. juna 2010. godine. Igraju: Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić/Nataša Tapušković, Goran Šušljik, Nada Šargin/Milena Vasić, Radovan Vujović, Marija Vicković.

Još od kako je pre tačno dve hiljade godina napisan, ovaj spev ostao je sve do danas jedno od najčitanijih dela iz Zlatnog doba rimske književnosti. On predstavlja istoriju sveta, od stvaranja do Ovidijevog doba, ispričanu kroz mitove koji sadrže motiv telesnog preobražaja. U saradnji s dramaturgom Jelenom Mijović, reditelj Aleksandar Popovski dramatizovao je ovo klasično remek-delo  i stvorio predstavu koja život i odnose među ljudima prikazuje kao neprekidni niz neizbežnih transformacija, večitu promenu koja je moguća samo zahvaljujući najjačoj od svih sila, ljubavi.

Predstava Metamorfoze osvojila je na Sterijinom pozorju 2010. u Novom Sadu tri Sterijine nagrade: za glumu (Nada Šargin), scenografiju (NUMEN) i scenski pokret (Dalija Aćin); dve nagrade Ardalion na Petnaestom jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu: za glumu (Tamara Vučković) i za scenografiju (NUMEN), kao i nagradu publike za najbolju predstavu festivala; tri nagrade na Šestom festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu: za najbolju predstavu kao i dve glumačke nagrade (Jelena Đokić i Nebojša Glogovac). Radovan Vujović i Nikola Đuričko su za svoje uloge u ovoj predstavi dobili nagradu novosadskog Dnevnika i nagradu Zoran Radmilović.

makonda-tracker