Monodrama Naši dani 27. septembra u UK Vuk Karadžić

0
Monodrama Naši dani Radoslava Milenkovića i ove sezone, po 1424. put naći će se na sceni Kult UK Vuk Karadžić 27. septembra od 20h.

Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame NAŠI DANI koja je od premijere 17. maja 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (ZLATNA KOLAJNA PUBLIKE) do danas izvedena više od 1.400 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije tako i u inostranstvu (Petrograd, Moskva, Bazel, Cirih, Baden-Baden, Lucern, Malme, Geteborg, Halmstad, Lund, Eger, Budimpešta).

Bravurozna glumačka igra koja će vas zasmejati do suza, nastala je dramatizacijom satiričnih pesama V. P. Disa - Naši dani i Himna - i najznačajnijih pripovedaka našeg najvećeg satiričara Radoja Domanovića - Stradija, Danga, Mrtvo more - koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena ogrezlu u korupciji i nasilju, kao i servilno i poslušničko građansko društvo.

Iako je bio hroničar svoga doba, Radoje Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj istorijskoj situaciji, nego i opšte ljudsko i društve zlo, koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu.
Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik (Putnik - pripovedač) preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

Radoslav Milenković u ovoj predstavi igra više od četrdeset likova.
Maestralnom kombinacijom verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, raznovrsnim sredstvima pučkog pozorišta, farse, groteske, komedije dell'arte i kabarea, ostvarena je predstava koja svojom aktuelnošću i angažovanošću, u potpunosti korespondira sa svojim savremenicama.

makonda-tracker