Počinje prodaja ulaznica za 11. Beogradski festival igre‏

0
11. Beogradski festival igre počinje 30. marta i završava je 14. aprila, a organizatori najavljuju još mnogo atraktivnih naslova i trupa, a 13. septembra, počinje prodaja ulaznica za ukupno tri predstave koje ce se u okviru 11. Beogradskog festivala igre, izve
Beogradski festival igre, foto: promo
Beogradski festival igre, foto: promo

Svečano otvaranje Festivala, 30. marta 2014. godine, dovodi po prvi put u ovaj region čuvenu američku trupu Hubbard Street Dance iz Čikaga. Hiljadu delova, celovečernji balet koji potpisuje mladi popularni koreograf Alehandro Serudo, zapravo je delo inspirisano drugom zahtevnom umetničkom formom – vitražima Marka Šagala.  Beogradska publika je imala priliku da se upozna sa radom ovog koreografa, a kritičari su složni u tvrdnji da je ova postavka potvrda vrhunske interpretacije i nepredvidivosti mašte. Cena ulaznica 1.700, 1.500, 1.300, 1,100 dinara.

5. aprila, na sceni Centra Sava, pojaviće se najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, najnagrađivaniji savremeni koreograf Akram Kan, partner Žilijet Binoš i Silvi Gilem, koji je poželeo da predstavi najnoviju produkciju svoje trupe na Beogradskom festivalu igre.  Delo neobičnog naslova iTMOi (in the mind of igor), svojevrsni je osvrt na način na koji je stvarao Stravinski,  odnosno na dinamiku kojom je ovaj kompozitortransformisao svet klasične muzike.

- Šokantno izmaštani haos Akrama Kana, uvlači nas u kreativni vrtlog iz kojeg se rađa umetnost – navodi list The Guardian. Cena ulaznica 1.700, 1.500, 1.300, 1,100 dinara.

Prvo, istorijsko gostovanje Velikog kanadskog baleta, i to sa postavkom Ohada Naharina koja će sigurno ući u sve antologije savremene igre, gledamo 11. aprila u Centru Sava. Celovečernji Minus jedan je nastao za ovu kompaniju, i predstavlja posve originalno, fantastično, neponovljivo plesno iskustvo. 

- Trupa koristi klasičnu tehniku uz mešavinu mnogih umetničkih uticaja, kako bi stvorila komad koji je moderan, a ipak privlačan i onima koji uživaju u tradicionalnijim predstavama. Ljubitelji klasičnog baleta, fanovi Fosa i entuzijasti koji vole Cirque du Soleil, uživaće u višeslojnoj predstavi... I, jedino što mogu da požele - jeste još jedno izvođenje navodi  list New York Times. 

makonda-tracker