Komad U samoći pamučnih polja oduševio publiku

0
Kontroverzna predstava U samoći pamučnih polja, autora Bernard-Marie Koltesa, u režiji Stevana Bodrože, premijerno je izvedena 11. septembra u prepunoj sali Ustanove kulture Starog grada, Parobrod.
Vladimir Aleksić i Milutin Milošević, promo foto
Vladimir Aleksić i Milutin Milošević, promo foto

Stevan Bodroža, u kulturnim krugovima poznat kao reditelj mlađe generacije, glavne uloge poverio je dvojici popularnih srpskih glumaca Vladimiru Aleksiću i Milutinu Miloševiću, čije izvođene je publika pratila bez daha i na kraju nagradila iskrenim ovacijama.

Veliko nam je zadovoljstvo što je premijera novog komada, koji će nastaviti da se izvodi u našem teatru, pruvukla veliku pažnju kulturne javnosti. Mnogobrojna publika koja se okupila večeras odlično je prihvatila ovaj kontroverzni komad, koji će se izvoditi i u repriznim terminima 12, 13 i 14. septrembra - rekla je Milena Rajković, direktorka Ustanove kulture Parobrod.

Domaća publika ali i stručna javnost upijali su svaki pokret izvrsnog glumačkog dvojca. Poseban utisak na njih ostavila je jednostavnost rediteljskog rešenja koje je otvorilo više mogućih intepretacija i na taj način podstaklo publiku na razmišljanje. Uzbudljiv, provokativan komad, sa elementima trilera, upotpunio je ambijentalnu scenu Parobroda naglasivši intimnu atmosferu i poseban doživljaj predstave.

Predstava govori o dva čoveka Smrt i Život, koji se susreću u tami noći, na uglu neke ulice gde pokušavaju da obave tajanstvenu trgovinu. Pisac ih i naziva arhetipskim imenima – Diler i Kupac. Oni komuniciraju tajanstvenim jezikom, skoro u šiframa. Njihov odnos je intenzivan i opasan. Šta je predmet njihove trgovine, šta Diler pokušava da proda Kupcu, šta je ono čemu se Kupac nada da će dobiti od Dilera? Ovaj  komad otvara mnogo mogućnosti i stavlja pred gledaoca mnoštvo čudnovatih tajni od kojih zastaje dah.

Pored dvojice sjajnih glumaca ekipu predstave čine Stevan Bodroža, režiser, Slobodan Obradović, dramaturg, Damir Todorović, koreograf i kreativni konsultant, Srđan Matijašević, kostim i scena, Vedran Vučić, muzika i obrada zvuka, Ivan Medenica, prevod teksta, Dijana Marojević, scenski govor i Ivan Grlić, fotograf.

Predstava U samoći pamučnih polja gostovala je na međunarodnom festivalu savremenog pozorišta IKS u Splitu, od 3. do 5. septembra 2013. godine, na kom je ostavila upečatljiv utisak.

Ustanova kulture Starog grada Parobrod, osnovan je u martu 2010. godine. Zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih ali i podršci opštine Stari grad, do sredine 2012. godine, Ustanova kulture realizovala je 500 različitih programa. Parobrod spada u teatre kamernog tipa sa kapacitetom od 30 mesta, u kojem posetioci mogu da uživaju u delima istaknutih pozorišnih umetnika u intimnoj, ambijentalnoj atmosferi.

makonda-tracker