Snaga različitosti: nedelja kulturnih manifestacija u Sandžaku

0
Nedelja kulturnih manifestacija u Sandžaku, Novom Pazaru zatvorena je predstavom Svetislava Basare Hipertenzija, u kojoj igraju Branislav Trifunović i Predrag Ejdus. Grad Novi Pazar ugostio je tokom nedelju dana mlade fotografe, glumce i reditelje iz cele zem

Muzički festival Stari grad posetilo je blizu 30.000 ljudi, a nastupili su novopazarski bend Gospođo, bate i Bajaga i Instruktori. U takmičarskom delu festivala pobedio je Megamiks bend iz Beograda.

U okviru pozorišnog festivala Teatar za mlade,  prikazano je osam predstava mladih pozorišnih trupa, za koje je vladalo veliko interesovanje publike (više od 5000 posetilaca). Poslednjeg dana festivala žiri je jednoglasno dodelio sledeće nagrade:

1. Najbolja predstava je  Muškarčine  – Centar E8 i Bitef teatar, Beograd

2. Najbolja ženska uloga:  Mitra Mladenović za ulogu Tare u komadu To ti je LAJF – Kruška, Kruševac

3. Najbolja muška uloga:  Slobodan Stanković za ulogu Adolfa Hitlera u komadu Pacijent doktora Frojda –Kulturni centar, Pećinci

4. Specijalna nagrada za istraživački rad u pozorištu dodeljena je za predstavu Pozdravi nekog -  CZNTK Abrašević, Kragujevac.

 

Snaga različitosti - nedelja kulturnih manifestacija u Novom Pazaru održana je  u okviru projekta Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji. Ovo je zajednički program koji sprovode četiri UN agencije u Srbiji (UNDP, UNOPS, WHO i UNFPA) uz finansijsku pomoć UN-ovog  Investicionog Fonda za ljudsku sigurnost, sa ciljem da se stvore nova radna mesta, omogući pristup javnim i socijalnim servisima i promoviše osećaj jedinstva zajednica, što će pospešiti ljudsku sigurnost u Jugozapadnoj Srbiji.

O projektu

Projekat Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji počeo je u oktobru 2012. godine.  Cilj projekta je otvaranje novih radnih mesta koja će domaćinstvima obezbediti dohodak, omogućiti pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama, i promovisati osećaj jedinstva u zajednici, što će zajedno da ojača i osnaži ljudsku sigurnost u Jugozapadnoj Srbiji. Projekat postavlja temelje za širenje promena u ponašanju, kao i za veće angažovanje građana u pitanjima koja se tiču njihove zajednice.

Ovo je zajednički projekat četiri UN agencije: Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA), dok ga finansijski podržava Investicioni fond Ujedinjenih nacija za ljudsku sigurnost. Nacionalni partneri za sprovođenje projekta su Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, grad Novi Pazar, opštine Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj,  Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Komesarijat za izbeglice i Kancelarija Zaštitnika građana. 

Korisnici ovog projekta su politički zanemareni, društveno isključeni, i ekonomski i kulturno nedovoljno moćni pojedinci i grupe iz Novog Pazara i drugih opština na jugozapadu Srbije, a naročito žene, mladi i romska populacija. Procenjuje se da broj ljudi koji su direktni korisnici iznosi oko 60.000 osoba.

makonda-tracker