Gostovalje Narodnog pozorišta na prvom Bitola Šekspir festivalu u Makedoniji

0
U periodu između 19. i 25. jula 2013. godine Bitolj će biti domađin prvom Bitola Šekspir festivalu na kome će nastupiti teatri iz celog sveta.
Narodno pozorište, promofoto
Narodno pozorište, promofoto

Posle istorijskog uspeha koji je Narodni teatar iz Bitolja postigao na gosotovanju prošle godine u Londonu  u Glob teatru, gde u izveli predstavu Henri VI  treći deo, uz podršku Ministarstva kulture Makedonije i opštine Bitolj, došlo je do realizacije ideje da Republika Makedonija bude domaćin svetski poznatim teatrima koji neguju stvaralaštvo velikog Viljema Šekspira. 

Publika će u Makedoniji moći da vidi teatre iz Srbije, Rusije, SAD-a, Finske i Kine, a gost će biti i izvršni direktor Glob teatra iz Londona, Tom Bird, kao i jedan od najeminentnijih šekspirologa u svetu, Randal Martin, profesor na Univerzitetu NJu Brunvik u Kanadi.

Narodno pozorište iz Beograda će u okviru zvaničnog programa festivala, 20. jula 2013, izvesti predstavu Henri VI prvi deo, u režiji Nikite Milivojević, rađenoj u koprodukciji Fondacije Laza Kostić i Narodnog pozorišta u Beogradu (premijera je održana 11. Maja 2012. u Glob teatru u Londonu).

Naslovnu ulogu tumači Hadži Nenad Maričić, a u podeli su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Tolbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Arka).

makonda-tracker