Kako se pravi milka u Bitef teatru

1
Bitef teatar najavljuje novu premijeru 15. Aprila: komad Kako se pravi milka, nastao po tekstu Gornja Austrija Franca Ksavera Kreca,

Komad Gornja Austrija iz 1972. Godine, po kome je nastala predstava Kako se pravi milka, govori o mladom bračnom paru iz radničke klase čiji konzumeristički snovi i apetiti dolaze u sukob sa njihovim planovima da imaju dete.

- Autor Franc Ksaver Krec u ovom komadu insistira na banalnosti svakodnevice, koja, sa počekom od trideset godina, postaje sveprisutna i na našim prostorima, iako su ljudi ovde do skora verovali su imuni na trulost kapitalističkog načina života, kako su to marksisti umeli da kažu. Govorim u prošlom vremenu jer su za ovih tridesetak godina od nastanka komada iščezle sve krupne ideologije. Nema više čak ni Fromove dileme imati ili biti, jer je savremeni život statističke jedinice zvane čovek-potrošač stopio u jedno ova dva potpuno divergentna odnosa prema životu. Imati znači biti, a biti je popis onoga što imaš. Identitet se danas ostvaruje izborom i kombinacijom artikala koje trpamo u kolica po supermarketima – objašnjava reditelj Tomić.

U predstavi igraju Danijel Sič i Nataša Luković, a beogradska premijera biće održana 15. Aprila u Bitef teatru. Nedelju dana ranije, sedmog i osmog aprila, predstava će premijerno biti igrana u Zrenjaninu, u Narodnom pozorištu Toša Jovanović.

makonda-tracker