Danas počinje deveto izdanje Patosofiranja

0
Pozorište Patos iz Smedereva od četvrtog do sedmog jula organizuje deveti Međunarodni multimedijalni festival PATOSoffIRANJE.
Patosofiranje, promo plakat
Patosofiranje, promo plakat

Festival će biti održan na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo. Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i regiona, performanse, bioskop na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje više od 150 izvođača. Festival je namenjen svim građanima koji u sebi nose mladalački duh. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine PATOSoffIRANJE nosi podnaslov Matrikula.

Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju uzeta je za simbol programa PATOSoffIRANJA 09, a želja organizatora je da na ovaj nalin ukažu na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice. Identitet je trajno osećanje celovitosti i postojanosti  ličnosti uprkos promenama u njoj i oko nje. On se gradi i hrani kroz kulturu i svest o kulturi. Bez kulture, degradiran je i obesmišljen.

U trenutku kada se kultura tretira kao luksuz, pitamo se: koja je cena naših  matrikula?

Otvaranje festivala povereno je mladim smederevskim stvaraocima, a specijalni događaji tog dana su Marš Matrikula, performans ujedinjenih smederevskih pozorišta, izložba i performans Ulica sećanja, kao i otvaranje letnjeg bioskopa Patosinema.

PATOSoffIRANJE će takođe, po drugi put, predstaviti svojim građanima Živu biblioteku, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope, Ministarstvom za omladinu i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.

Patos organizuje danas, četvrtog jula i bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja pod nazivom Patosinema. Bioskop će prikazivati igrana i dokumentarna ostvarenja savremenog svetskog filma i trajaće do prvog septembra. Čast da otvori ovaj bioskop pripala je dokumentarnom filmu Dunav slobodno plovi i autorima Draganu Simeunoviću i Saši Periću. Stalan termin bioskopa je 21 čas, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Mnogi programi na PATOSoffIRANJU 09 nosiće oznaku No Budget. To su umetnička dela koja su nastala uprkos nedostatku finansijke podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na pogubnu politiku na svim nivoima koja umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije.

makonda-tracker