Didona i Enej na velikoj sceni Narodnog pozorišta

0
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u petak, 21. Juna, na Međunarodni dan muzike, a u okviru 8. Festivala rane muzike, biće premijereno izvedena barokna opera Henrija Persla, Didona i Enej u 20h.
Didona i Enej, poster
Didona i Enej, poster

Za realizaciju pobrinuli su se solisti i hor Barokne akademije koja se od 9. juna održava pod umetničkim vođstvom Marijane Mijanović i Predraga Goste, Barokni orkestar na istorijskim instrumentima, i režiju Saše Gabrića. Za kostime, scenografiju, rasvetu i logističku podršku treba zahvaliti Narodnom pozorištu, koje je svojim učešćem doprinelo da se po prvi put u Srbiji, na sceni našeg nacionalnog teatra, postavi i predstavi barokna opera, i to na istorijskim instrumentima, i interpretirana na barokni način. Orkestrom i ansamblom od preko četrdeset izvođača dirigovaće, kao u staro doba - sa čembala, Maestro PredragGosta, koji je i umetnički direktor i jedan od osnivača Festivala.

Tokom devet dana osmog festivala rane muzike , devet koncerata na starim instrumentima, uključujući prvo izvođenje barokne opere u Srbiji na sceni nacionalnog teatra

Od subote, 15. juna, u Beogradu se održava VIII Festival rane muzike, na istorijskim instrumentima. Na ovogodišnjem Festivalu beogradska publika će imati priliku da čuje devetzanimljivih i po karakteru i sadržini, veoma različitih koncerata duhovne i svetovne muzike raznihpodneblja. Koncerti se održavaju u izuzetno-akustičnoj crkvi sv. Petra, Makedonska 23, a počinju u 20 časova. Instrumentalne i vokalne bisere muzike od srednjeg veka do baroka, svirane na istorijskim instrumentima ina istorijski način, izvodiće renomirani domaći i strani izvođači - čućemo crkvenu muziku Stare Srbije i Vizantije,kojom će pojac Pavle Aksentijević otvoriti festival (15.06.), muziku Starog Jadrana (Ansambl Renesans,16.06.), kompozicije Kapsbergera, Hendla i Pičininija (Anonimus 4, 17.06.), Bahove Goldberg varijacije(Svetlana Stojanović, čembalo, 18.06.) i Bahovu Muzičku žrtvu, Koncert za čembalo u D-duru, te kantatu br. 209(Belgrade Baroque, 19.06.). Andrе O'Nil, gost iz SAD, će nam pružiti retku priliku da uživamo u celovečernjem koncertu na baroknom violončelu i muzici Baha, Vivaldija i Đeminijanija (20.06.). Ansambl Flauto Dolce odvešće nas na put kojim su hodili srednjevekovni poklonici svetih mesta (22.06.), a Ansambl Studija za ranu muziku,proslavljajući 20 godina rada, premijerno u Srbiji izvešće Talisov Lamentatio Jeremiae kao i engleske madrigale(23.06.). Novo-formirani Barokni orkestar Festivala rane muzike i solisti Pia Brodnik (Slovenija) iAna Jovanović izvešće tokom iste večeri zatvaranja Festivala Pergolezijevo čuveno delo Stabat Mater.

Takođe treba istaći i da ove godine Ansambl Studija za ranu muziku, pod upravom kontratenora Predraga Đokovića, obeležava dvadeset godina postojanja i umetničkog rada. Ansambl je osnovan 1993. godine, i do sadaje ostvario mnoga premijerna izvođenja zapadnih i istočnih kompozicija muzike od srednjeg veka do baroka i kompozitora kao što su Difaj, Monteverdi, Šic, Persl, Mokranjac, a ove godine i čuveni engleski renesansni kompozitor Tomas Talis.

Festival za ranu muziku ove godine podržalo je i Ministarstvo kulture, kao i međunarodno udruženje EarlyMusic Network i drugi sponzori, a ceo Festival organizuje Studio za ranu muziku, osnovan 1992. godine.

Svi koncerti će se održati u crkvi sv. Petra, Makedonska 23, sa početkom u 20.00 časova, osim opere Didona i Enej (Velika scena Narodnog pozorišta, 23.06. u 20.00 časova). Ulaznice se prodaju po veoma pristupačnim cenama u crvi sv. Petra i na blagajni Narodnog pozorišta. 

makonda-tracker