Belef počinje 21. juna

0
Ovogodišnji BELEF će se održati od 21. juna do 15. jula i pod sloganom Diši! Ne diši! u 25 festivalskih dana u okviru koncepta Festival festivala publici će se na 22. Beogradskom letnjem festivalu predstaviti 13 festivala i festivalskih programa koji su i ove

Zadržavajući prošlogodišnju koncepciju festival festivala, Beograđani i gosti Beograda će u 25 festivalskih letnjih dana imati prilike da na novoj Belef sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije u Ilije Garašanina 24 u blizini Tašmajdana besplatno uživaju u kvalitetnom filmskom i muzičkom programu, književnosti, igri, kao i različitim umetničkim performansima. Edukativni karakter festivala i ove godine biće realizovan kroz program podizanja svesti o ekologiji.

- Iako je slogan novi, festival je zadržao prošlogodišnju koncepciju festival festivala, zahvaljujući čemu će beogradska publika besplatno uživati u festivalima koji će obuhvatati ono najkvalitetnije iz umetnosti: književnost, pozorišta, muzike, filma, igre i vizuelne umetnosti – izjavio je Vuk Despotović, v.d. direktora BELEF-a.

Na otvaranju festivala 21. juna, procesijom na Trgu Republike i u Knez Mihailovoj ulici prisutne će u ime Beogradskog letnjeg festivala pozdraviti ulični zabavljači, žongleri i akrobate sa svih strana sveta u okviru Baskerfesta na Belefu. Publika će na istom mestu imati prilike da program Baskerfesta na Belefu odgleda još i 22. i 23. juna.

Tri festivalska dana Baskerfesta smeniće Kratki metar na Belefu, jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film, koji ove godine obeležava 60 godina svog postojanja. U dva dana, 24. i 25. juna od 21h, u okviru Belef scene u dvorištu Pete, belefovska publika imaće priliku da pogleda najbolje filmove sa ovogodišnjeg festivala, ali i da se premijerno upozna sa novim tajvanskim kratkim filmom. Neki od naslova koje će publika imati prilike da vidi u okviru festivala Kratki metar na Belefu, koji se ujedno i prvi put održava pod okriljem gradskog festivala, su: Tajne / Secrets iz Italije u režiji Margherita Spampinato, Nuklearni otpad / Nuclear Waste iz Ukrajine, Sutra ćemo ponovo da živimo / Tomorrow We Will Live Again režiserke Corinna Giesen. Domaći autori biće zastupljeni kroz ostvarenja Rebitlend, Običan dan režisera Vuka Palibrka, Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka rediteljke Ivane Todorović, Priča o stanovnicima zida reditelja Andreja Boka, Prolećna sunca u režiji Stefana Ivančića.

26. juna uslediće Festival koreografskih minijatura na Belefu, svojevrsno internacionalno takmičenje koreografa, jedinstveno u ovom regionu. Saradnja sa Belefom je započeta još 2007. godine, a na 22. Belefu biće izvedena plesna predstava Rasršće.

Ljubitelji pozorišne umetnosti 27. i 28. juna uživaće u predstavi Balkan ekspres na Belefu. Teatra 5, sastavljenom od sadašnjih i bivših učenika Pete beogradske gimnazije, a po mnogima najboljem i najaktivnijem amaterskom ansamblu u Srbiji, i njihovom mjuziklu. Predstava je posvećena Oliveri Marković, a mjuzikl je urađen po originalnom scenariju Gordana Mihića i muzici Zorana Simjanovića, koja se izvodi uživo.

U okviru dvovečernjeg festivala Attic Night-a na Belefu 29. i 30. juna publici će se predstaviti muzičari koji su učestovali u ATTIC sessions web serijalu. Ovog puta afirmaciju će u okviru festivala imati bendovi Mašta Bašta, Sinestezija, Dirljivi Trio, Threesome, TI i Velahalve.

I ove godine, prva dva dana jula StandUpFest i Belef pokloniće Beograđanima kvalitetan program stand up komedije za koji će biti zaduženi Srđan Dinčić, Marina Orsag, Aleksandar Perišić, Nikola Silić, Goran Furjan, Olivera Sotra, Filip Andronik i Jelena Radovanović.

Belefovska publika će 3. i 4. jula prvi put u okviru festivala imati prilike da uživa u tužnoj misli koja se pleše u okviru Belgrade Tango Encuentro na Belefu, i to u obliku kolaža sastavljenog iz različitih sadržaja inspirisanih tango i argentinskom kulturom.

Ko su današnji Orfej i Euridika, Tristan i Izolda, Romeo i Julija, Vronski i Ana Karenjina, Majstor i Margarita, Getsbi i Dejzi otkriće Krokodil festival na Belefu 5. i 6. jula, uz podnaslov „Love is in the air“. Istaknuti pisci David Albahari, Vladimir Arsenijević, Jelena Lengold, Predrag Lucić, Rumena Buražovska pokušaće da odgovore na pitanje zašto u našoj književnosti nema klasičnih ljubavnih parova. Na Belef sceni u dvorištu Pete poznati pisci će temi pristupiti uz dobru meru između humora i nepotcenjivanja.

Pored Attic Night-a, za dobru muziku pobrinuće se i učesnici Ring Ring festivala na Belefu. Belef scena u dvorištu Pete u tri festivalska dana, od 7. do 9. jula ugostiće Mohameda Rezu Mortazavija iz Irana, Unavantalunu iz Italije, Shazalakazoo iz Srbije, The Buda Folk Band iz Mađarske, i svojevrsnu od publike priznate zvezdu world muzike Lajka Feliksa.

Kao i prošle godine, publika će imati prilike da uživa i u novom izdanju festivala Sedam veličanstvenih na Belefu. U okviru festivala koji predstavlja eksluzivni prostor za promociju evropskih autorskih dugometražnih dokumentaraca i bioskopa na otvorenom na Belef sceni od 10. do 12. jula biće predstavljen koncept svojevrsne autorske večeri. Tako će se u okviru festivala predstaviti dela autora Tomasa Ridelšajmera iz Nemačke, Mike Ronkainena iz Finske i Marka Isaksa iz Velike Britanije. Od svakog autora biće prikazana po dva filma.

Supernatural festival je takođe jedan od festivala koji su svojim konceptom zadovoljili kriterijume za učestvovanje u okviru Belefa. 13. i 14. jula u Supernatural parku na Adi Huji skrenućemo pažnju na prave vrednosti oko nas. Ideja dvodnevnog festivala je da se čoveg trgne iz brzog i savremenog načina života, kako bi upoznao prave tajne i vrednosti prirode. U umetničkom programa učestvuje Mladen Hrvanović, a prisutna će biti i umetnost kuvanja uz muzički program DJ-a Leona Dijaza.

Za sve vreme trajanja festivala građani će imati priliku da uživaju u skulpturama u okviru projekta Terratorija na Belefu. Skulptorna rešenja biće izložena u fontanama na Trgu Republike, na platou ispred Hrama Svetog Save, i u okviru Belef scene u dvorištu Pete. Cilj projekta je markiranje otvorenih urbanih lokacija i njihovo artikulisanje u umetničke sadržaje. Učesnici ovogodišnje Terratorije su mladi umetnici i studenti Fakulteta likovnih i Primenjenih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti iz Trebinja i sa Cetinja, te Beaux-Arts iz Pariza, Akademije primenjenih umetnosti iz Beča i Lasalle fakulteta umetnosti iz Singapura. Pored Terratorije, sve vreme trajanja Belefa biće prisutna i iizložba na otvorenom Blink na Belefu.

 

TAGOVI: BELEF123
makonda-tracker