Irski teatar gostuje BDP-u

0
Irska predstava Smrt trgovačkog putnika Artura Milera u režiji Aleksandra Saše Dunđerovića biće izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu 31. maja i 1. juna.

Premijera je bila 16. maja na jednoj od najznačajnijih pozorišnih scena u Irskoj, u Everymans pozorištu u Korku. To je deo irskog nacionalnog programa Sabor 2013 (Gathering 2013) za povezivanje sa irskom dijasporom i obeležavanje važnih istorijskih datuma.

Glavnu ulogu tumači televizijska, filmska i pozorišna zvezda Patrik Džej Kronin, američki glumac irskog porekla, koji u svojoj profesionalnoj karijeri beleži preko 150 uloga u teatru i više od 200 na filmu i televiziji (uključujući naslove poput Sajnfelda, Porodičnih stvari, Zakona u LA, Hil strit bluza, Lud za tobom, Zvezdane staza - sledeća generacija, Roki V...)

Dr Aleksandar Saša Dunđerović je rođen u Beogradu. Završio je srednju školu Norman u Oklahomi (SAD), diplomirao pozorišnu režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, master studije iz oblasti drame završio je na Univerzitetu Oklahome, a doktorirao pozorišne studije na Rojal Haloveju Univerziteta u Londonu.

Sa Kolektiv teatrom adaptirao je, režirao i bio producent velikog broja predstava u Velikoj Britaniji, kao i koprodukcija u Srbiji i Rumuniji.

Drama Smrt trgovačkog putnika je inače na repertoaru BDP-a, u režiji Veljka Mićunovića. Premijera je bila prošle jeseni, u okviru 65. godišnjice ovog teatra.

Po Milerovom komadu urađena je i kultna predstava BDP-a koja je uzdrmala pozorišne duhove 1951. godine.

makonda-tracker