Nacionalni balet Alžira 28. maja gostuje sa predstavom Putovanje

0
Dani alžirske kulture održaće se prvi put u Srbiji od 28. maja do 2. juna, a manifestaciju će otvoriti Nacionalni balet te zemlje sa predstavom Putovanje, u utorak 28. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 21h.
Narodno pozorište
Narodno pozorište

Pored Nacionalnog baleta, alžirska kultura će biti predstavljena i na izložbama u Narodnoj biblioteci Srbije i Etnografskom muzeju, a muzičko-baletski koncert će osim u Beogradu, biti održan i u Novom Pazaru i Vršcu.

Nacionalni balet Alžira osnovan je 1967. godine sa prevashodnim zadatkom očuvanja i vrednovanja izvornih narodnih igara, ali je otvoren i za tekovine svetske baštine, te u svom sastavu ima i ansambl savremenog i modernog plesa. Uigranošću i kvalitetom predstava, zauzeo je značajno mesto u zemlji i u inostranstvu, a plesači su često nagrađivani u Alžiru i na međunarodnim festivalima igre.

Nacionalni balet, čije predstave krase divni kostimi i raznolikost tipično alžirskih muzičkih zvukova, prikazaće publici u Srbiji splet tradicionalnih igara iz više regiona Alžira, kao i koreografije koje prikazuju obične i posebne životne situacije. Posle njihove predstave pod nazivom Putovanje, koja je svojevrsni poziv u nepoznato, publika napušta salu ozarena i zadivljena....

Dani kulture Alžira održavaju se od 28. maja do 2. juna, na osnovu potpisanog Programa saradnje u oblasti kulture između Vlade Demokratske Narodne Republike Alžira i Vlade Republike Srbije, a u nameri da se unapredi saradnja u oblasti kulture i umetnosti.

- Verujem da će ovaj događaj omogućiti građanima Srbije da se bolje upoznaju sa tradicionalnom kulturom, ali i savremenom umetnošću Alžira i još više približiti naše dve prijateljske zemlje - izjavio je tim povodom ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković.

TAGOVI: balet123
makonda-tracker