Održana beogradska premijera predstave Ubiti Zorana Đinđića

0
Na desetu godišnjicu od ubistva premijera, 12. marta 2013. godine, u Beogradu je u Ustanovi kulture Vuk Karadžić premijerno izvedena pozorišna predstava Ubiti Zorana Đinđića nastala u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad po motivima istoimene drame

Na prepunoj sceni Aleksandar Popović publika je nakon odigrane predstave dugotrajnim aplauzima i pojedinačnim uzvicima oduševljenja vraćala glumce na scenu. Glumačku ekipu ove predstave čine Emina Elor, Jovana Stipić, Milijana Makević, Bojan Dimitrijević, Igor Filipović i Nikola Đuričko.

Mirjana Karanović smatra da je reč o odličnom komadu koji ju je i rasplakao i nasmejao i da bi trebalo da bude na stalnom repertoaru.

- Ovo je moćna, kreativna, uzbudljiva, žestoka, beskompromisna i hrabra predstava, sve ono što Zoran Đinđić Olivera Frljića u Ateljeu nije – rekla je Mirjana.

Predstava ima i uvod pošto publika ulazi u salu kroz hodnik na čijim su zidovima uveličane fotokopije novinskih tekstova koji su predhodili atentatu, dok se sa zvučnika neprekidno emituje glas Tomislava Nikolića iz tog vremena, koji poručuje: ako neko od vas u sledećih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom. Pozorišna kritika je posle premijere, 5. oktobra prošle godine u Novom Sadu, veoma pozitivno ocenila ovaj brehtijanski dramski igrokaz, kao važnu i moćnu predstavu, izraz snage sinkretičkog i kritičkog pozorišta.

Prema rečima reditelja Pakovića, ova predstava je osveta svima onima koji su priželjkivali Đinđićevo ubistvo i njime se okoristili.

Sledeće izvođenje ove predstave je sutra, 14. marta u Ustanovi kulture Vuk Karadžić, Bul. kralja Aleksandra 77a od 20 casova.

makonda-tracker