Najavljen 10. Beogradski festival igre

0
Deseti Beogradski festival igre biće održan od 5. do 19. aprila, kada će ugostiti najpoznatije plesne trupe iz celog sveta, među kojima je i čuveni Državni balet bečke Opere, jedna od najstarijih i najboljih evropskih baletskih kompanija.
promo foto
promo foto

Najavljujući deseto izdanje Beogradskog festivala igre na tradicionalnoj konferenciji za medije u Skupštini grada, organizatori su predstavili ekskluzivan program dostojan jubileja. Festival će biće održan od 5. do 19. aprila, kada će ugostiti najpoznatije plesne trupe iz celog sveta, među kojima je i čuveni Državni balet bečke Opere, jedna od najstarijih i najboljih evropskih baletskih kompanija.

Ljubitelji igre u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu videće najbolje svetske plesne produkcije, autore i izvođače, zahvaljujući velikom trudu organizatora i kompanije Vip mobile, koja je već šest godina zaredom generalni sponzor Festivala.

Osnivač i umetnički direktor Festivala Aja Jung istakla je da će ove sezone po prvi put ugostiti više istaknutih plesnih grupa, poput Danskog plesnog teatra, kanadske trupe Balet Jazz Montreal, Državnog baleta bečke Opere, Pekinškog plesnog teatra i mnoge druge. Domaćoj sceni će se vratiti i neke od kompanija koje su prethodnih godina pobrale aplauz na Beogradskom festivalu igre, poput popularne belgijske trupe Peeping Tom, čuveni Kulberg balet, kao i trupe Alias iz Švajcarske.

- Ponosni smo što je i ove godine Vip generalni sponzor Beogradskog festivala igre i što ćemo po treći put dodeliti nagradu Vip poziva istaknutom plesnom umetniku koji je postigao zavidnu karijeru u inostranstvu, promovišući Srbiju i domaću plesnu scenu. Ovogodišnji laureat je Vesna Orlić, balet majstor i šef ansambla Bečkog državnog baleta, a priznanje će joj biti uručeno 12. aprila u Sava Centru. Tradicionalno i ovog proleća nastavljamo sa programom za razvoj mladih igrača Vip talenti, sa željom da podržimo naše talentovane umetnike i doprinesemo razvoju umetničke igre u Srbiji - istakao je Andreas Graf, direktor/CFO kompanije Vip mobile.

Kroz projekat Vip talenti, koji se ove godine realizuje treći put zaredom, budućim balerinama i baletskim igračima pruža se prilika da usavrše svoju plesnu tehniku i veštine. Program je namenjen mladim talentima, sa ciljem da, uz vrhunske pedagoge i stručnjake iz sveta umetničke igre, jednog dana postanu profesionalci i ponos domaće plesne scene. Iz godine u godinu, sve veći broj mladih igrača se prijavljuje, prikazujući da poseduju posvećenost i požrtvovanost koje su nephodne da jednog dana zaigraju na daskama svetskih pozornica.

makonda-tracker