Mletački trgovac danas 150. put u JDP-u

0
Ovaj komad Vilijema Šekspira u režiji Egona Savina 5. marta će biti izveden 150. put. Predstava u kojoj igraju Irfan Mensur, Predrag Ejdus/Voja Brajović, Goran Šušljik, Dragan Mićanović, Miodrag Radovanović, Goran Daničić, Anđelika Simić, Tanja Pjevac, Nebojša
Dragan Mićanović, Foto: Nenad Petrović
Dragan Mićanović, Foto: Nenad Petrović

Klasična Šekspirova tamna komedija o strasnom, slepom prijateljstvu i još strasnijoj slepoj mržnji, o privilegijama i o poniženju, o žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom, smeštena je, u režiji Egona Savina, u ambijent nalik Italiji u doba buđenja fašizma. Na taj način, ona postaje priča o sudbini autsajdera u svakom društvu koje je sklono degradaciji onih koji su slabiji, drukčiji i u manjini.

Za režiju Mletačkog trgovca Egon Savin je dobio nagradu Bojan Stupica Udruženja dramskih umetnika Srbije a ovo Udruženje dodelilo je nagradu Miloš Žutić Draganu Mićanoviću za ulogu Porcije. Mićanović je i dobitnik nagrade Raša Plaović Narodnog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje sezone na beogradskim scenama.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, predstava Mletački trgovac osvojila je tri nagrade Ardalion – za najbolju predstavu, za režiju (Egon Savin) i za glumu (Miodrag Radovanović).

Predstava Mletački trgovac učestvovala je na festivalima u Novoj Gorici, Sarajevu, Skoplju, Bukureštu, Klužu, Tivtu, Budvi, na Sterijinom pozorju i na Bitefu, a gostovala je u Rimu, Budimpešti i mnogim mestima u Srbiji.

makonda-tracker