Od sutra novo pozorište na Dorćolu

0
Nezavisna pozorišna grupa Kroz prozor Fabrika otvoriće u četvrtak 7. februara u 20h u Venizelosovoj ulici 42 novo pozorište Le Studio gde će premijerno, pred beogradskom publikom, izvesti svoj komad Jedan zarez nešto.

Le Studio je zamišljen kao pozorište za svakoga, sa predstavama koje su svima razumljive i pogodne za analizu iz sopstvenog ugla. Teme koje dominiraju u komadima su prožete društveno-političkim pitanjima u Srbiji, iako je reditelj, Žan Batist Demarinji Francuz.

- Dogodilo se da je stvorena intimnija atmosfera, u kojoj se osećate pozvano da se obratite glumcima, da im napomenete da ih ne čujete, ukoliko je to slučaj ili da im odgovorite na neko pitanje. Imate osećaj da baš ta pitanja postavljaju upravo vama i skoro pa zaboravljate da se nalazite u pozorištu. Le Studio je baziran na živoj umetnosti, i glumci i publika učestvuju, svaka na svoj način tako da je to mesto u kojem je moguće stvoriti drugačiji pristup pozorištu – pristup koji se razlikuje od odlaska u bioskop, od nemog gledanja ekrana, pristup koji nešto traži od publike. - kaže reditelj Žan-Batist Demarinji u ime organizacije Kroz prozor fabrika koja je zaslužna za otvaranje nove pozorišne scene.

Predstava Jedan zarez nešto, je tragikomedija o 80-im u Jugoslaviji inspirisana tekstovima Predraga Matvejevića se igra svakog četvrka tokom februara i marta.

Predstava Jedan zarez nešto prikaz je razjedinjenja na nivou porodice, prijateljstva i slično, što samo po sebi ne mora biti ni dobro, ni loše ili prosto može biti jedno od ta dva. Međutim, ono što je zanimljivije je pokretanje pitanja odnosa prema prošlosti, a i budućnosti.

U predstavi igraju Ana Jovanović i Boško Petrov. Reditelj Demarinji potpisuje i zvuk i dizajn svetla, a asistentkinja reditelja Sanja Maljković scenografiju, dizajn i video. Tekst je napisan kolektivno sa Igorom Ripakom, a korišćeni su tekstovi Predraga Matvejevića i Krisa Markera.

makonda-tracker