Ispovest Dmitrija Kramazova i operice u Madlenianumu

0
Beogradska premijera monodrame Ispovest Dmitrija Karamazova biće održana 30. januara na Maloj sceni opere i teatra Madlenianum, dok će dečija operica Kopriva, kopriva biti izvedena četvrtog februara, na Velikoj sceni.
Ispovest Dmitrija Karamazova, promo foto
Ispovest Dmitrija Karamazova, promo foto

Ovenčana velikom nagradom Srebrni vitez u Rusiji, monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova, autorski projekat Nebojše Dugalića, zasnovana na romanu ruskog književnog genija F. M. Dostojevskog, od 30. januara 2013. godine, ekskluzivno stiže na redovan beogradski repertoar i biće izvođena na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Posle veoma uspešne saradnje na predstavama Burleska o Grku, u kojoj je tumačio El Greka, i Miholjsko leto, u kojoj je kao Rakitin takođe bio protagonista, Nebojša Dugalić se u Madlenianumu ovog puta predstavlja i kao tumač lika Dmitrija Karamazova.

Četvrtog februara posetioci Madlenianuma imaće priliku da gledaju dečiju opericu Kopriva, kopriva. Ovo delo izvode deca, a njihova libreta su primerena dečijem svetu, ali i muzički zahtevi imaju sasvim drugačiji karakter, primereni su glasovima i mogućnostima dece, njihovoj potrebi da se muzički izraze.

Muzika koju je komponovao dugogodišnji dirigent  hora Kir Stefan Srbin iz Smedereva, Milan T. Ilić, jednostavna je, melodična, predstavlja niz dečijih pesmica u okviru zaokruženih numera. Muzika je pisana po meri dece koja je i izvode, ima mnoge naznake i prizvuke našeg folklora, ali primenjenog i ukusno  obrađenog, tako da postaju bliski izvorima, kao i deci.

makonda-tracker