10. Beogradski festival igre: Počela prodaja karata za predstave u Sava Centru

0
Prodaja karata za ukupno 3 predstave koje će se igrati na velikoj sceni Sava Centra u okviru jubilarnog 10. Beogradskog festivala igre, počela je danas, 15. novembra.

Otvaranje Festivala u Centru Sava, dovodi po prvi put u Srbiju čuvenu kanadsku trupu Balet Jazz Montreal. Ekplozivne postavke, za igrače posebnog stila, potpisuju Anabel Lopez Očoa, Kajetano Soto i Ven Vei Vang. Četiri komada, izabrana posebno za beogradsku publiku, inspirisana su gradskim životom, virtuelnim svetom komjuterskih igrica, svetlima i zvucima noći u megalopolisima, ispitivanjem vanvremenskih osećanja u surovom svetu koji ne podržava individualnost. Cena ulaznica: 1100, 1300, 1500 i 1700 din.

Jedna od najstrijih i najboljih evropskih baletskih kompanija, koju od nedavno predvodi legendrni igrač Manuel Legri, bečki državni balet gostuje po prvi put u Srbiji. Mnogi su upoznali igrače ove kompnije zahvljujući prenosu novogodišnjeg koncerta iz austrijske prestonice, a ovo je prva prilika za susret sa delom onoga što danas čini repertoar ove kompanije. Naslove, od kojih se dva pripremaju kao svetska premijera za Beogradski festival igre, potpisuju koreografi Patrik de Bana, Dejvid Dovson, Jirži Burbeniček i Jorma Ilo. Cena ulaznica: 1500, 1700, 1900 i 2100 din.

Za sam kraj Festivala - Studija zabave koreografa koji je pre dve godine oduševio beogradsku publiku, mladog Aleksandera Ekmana, donosi najbolju zabavu i vraća na scenu Centra Sava čuveni švedski Kulberg balet. Cena ulaznica: 1100, 1300, 1500 i 1700 din.

Karte se prodaju i za predstave Danskog plesnog teatara, Pekinškog plesnog teatra, i italijanske trupe MaggioDanza, koje će se igrati na sceni Opere Madlenianum, i to po ceni od 1.300,00 i 1.500,00 dinara.

Po ceni od 1.000 i 1.200 dinara, u Beogradskom dramskom pozorištu možete kupiti karte za predstave Kompanije Niva Šenfilda i Orena Laoraiz Izraela, čuvene švajcarske plesne trupe ALIAS, ali i za  predstavu koreografa Vima Vanderkejbusa i njegove trupe Ultima Vez.

Zaokružujući deceniju svog postojanja, Beogradski festival igre se može pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim evropskim i svetskim plesnim manifestacijama. Zahvaljujući ovom festivalu, Beograd je danas važno mesto u biografiji baletskih umetnika, grad u kome se svakog aprila predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze velike baletske zvezde i zanimljivi mladi plesni umetnici koje je svetska kritika već najavila. Posmatrajući Srbiju i region, ovaj Festival je doneo novu igru i smisleno stvarao novu pozorišnu publiku. Domaća kulturna javnost pratila je premijerna izvođenja više od 120 vrhunskih naslova, upoznala najvažnije savremene koreografske rukopise i otkrivala plesne produkcije u isto vreme kada i velike svetske metropole. Festival je uspostavio standarde savremene plesne i pozorišne estetike, i prikazujući vrhunske domete umetničke igre, pružio istinsku podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim baletskim talentima.

 

makonda-tracker