Od danas prodaja karata za 10. Beogradski festival igre

0
Prodaja karata za predstave koje će se igrati na velikoj sceni Opere i Teatra Madlenianum i Beogradskog dramskog pozorišta, u okviru jubilarnog 10. Beogradskog festivala igre, počinje u ponedeljak 5. novembra.

Na sceni Madlenianuma, nastupiće 6. aprila čuveni Danski plesni teatar, sa predstavom Ljubavne pesme uz muziku džez klasika i u koreografiji britanca, Tima Raštona. Hit predstavu londonskog Sadlers Velsa Izmaglica, u koreografiji Vang Juan Juan i izvođenju Pekinškog plesnog teatra, publika će imati priliku da vidi 14. aprila. Sa potpisom dvojice najpopularnjih evropskih koreografa, Đakopa Godanija i Andonisa Fonjadakisa, 17. aprila na ovoj istoj sceni gledaćemo 2 X Stravinjski i po prvi put imati priliku da upoznamo italijansku trupu Maggio Danza koju odnedavno vodi koreograf Frančesko Ventrilja u istoimenom firentinskom Teatru na čijem čelu je slavni dirigent Zubin Mehta.

Cene karata za ove naslove su 1.300,00 i 1.500,00 dinara, a karte se prodaju na blagajnama Opere i Teatra Madlenianum u Zemunu (Glavna 32) i u Zepter muzeju (Knez Mihailova 42).  

U Beogradsko dramsko pozorište stiže Kompanija Niva Šenfilda i Orena Laora sa predstavom Brod ludaka. Politički i društveno angažovan plesni komad ovog, beogradskoj publici poznatog izraelskog koreografa, donosi viđenje aktuelnog trenutka, uticaja medija na običnog čoveka i prikazuje svu besmislenost tumaranja u grupi. Dve večeri za redom, 15. i 16 aprila, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, čuvena švajcarska plesna trupa ALIAS sa predstavom Težina sunđera, otkriva jedan uvrnut svet čije se slike rado prizivaju u sećanje dugo nakon zatvaranja zavese. Slavni belgijski koreograf Vim Vanderkejbus i njegova trupa Ultima Vez, donose predstavu koja je nedavno oduševila publiku i kritiku Bijenala igre u Veneciji.  Radi se o komadu Booty Looting koji se bavi fenomenom fotografije koja ubija sadašnjost i ledi prošlost, i koja osim igrača, uključuje fotografe i muzičare na sceni. 

Cena karata za sve predstave u Beogradskom dramskom pozorištu je 1.000.00 rsd i 1.200,00 rsd, a karte se kupuju na blagajni ovog pozorista.

U toku novembra, počeće i prodaja karata za predstave u Sava Centru. Radi se o eksluzivnim gostovanjima Baleta Državne opere iz Beča (Wiener StaatsBallett), kanadske trupe Ballet Jazz Montreal i švedskog Kulberg baleta.

Zaokružujući deceniju svog postojanja, Beogradski festival igre se može pohvaliti istaknutom pozicijom među najboljim evropskim i svetskim plesnim manifestacijama. Zahvlajujući ovom festivalu, Beograd je danas važno mesto u biografiji baletskih umetnika, grad u kome se svakog aprila predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze velike baletske zvezde i zanimljivi mladi plesni umetnici koje je svetska kritika već najavila. Posmatrajući Srbiju i region, ovaj Festival je doneo novu igru i smisleno stvarao novu pozorišnu publiku. Domaća kulturna javnost pratila je premijerna izvođenja više od 120 vrhunskih naslova, upoznala najvažnije savremene koreografske rukopise i otkrivala plesne produkcije u isto vreme kada i velike svetske metropole. Festival je uspostavio standarde savremene plesne i pozorišne estetike, i prikazujući vrhunske domete umetničke igre, pružio istinsku podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim baletskim talentima.

 

 

makonda-tracker