Danas se završava Tvrđava Teatar

0
Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada danas, 20. jula, biće završen četvrti Međunarodnoi ambijentalni pozorišni festivala Tvrđava teatar.

Osim proglašenja pobednike i dodele nagrada poslednji dan ovogodišnjeg Tvrđava teatra, biće ispunjen i značajnim i zanimljivim događajima, saopštili su organizatori.

U Muzeju Grada Smedereva u 18h biće organizovana diskusija Dramska umetnost u obrazovanju mladih za aktivan život u pluralnom društvu. Razgovor otvara pitanje značaja dramske pedagogije i umetnosti uopšte kao obrazovno-vaspitnog metoda za jačanje kohezije u raslojenom srpskom društvu, sa jasnim uvidom da je generacijama koje dolaze neophodno pružiti nove, konstruktivne modele demokratskog dijaloga i tolerancije prema drugačijem. U okviru razgovora biće predstavljen i Priručnik za interkulturalno učenje kroz dramu koji je nastao kroz program IDEAL, kao podrška nastavnicima i pedagozima u praktičnom radu.

Na gradskom trgu u Smederevu 19.30h u okviru pratećeg programa biće izvedena međunarodna pozorišna predstava posvećena kulturnom pluralizmu među mladima, pod nazivom Neko - Svako, Mladi u Evropi - Učenje kroz razmenu. Predstavu kroz kreativni dramski proces razvijaju učesnici iz Francuske, Nemačke i Srbije, a proces vodi Alban Varet, reditelj iz Tuluza, Francuska. Predstava je deo projekta IDEAL.

U malom gradu Smederevske tvđave od 21h najpre će biti održana ceremonija proglašenja pobednika festivala i dodela nagrada. O nagradama odlučuje žiri u sastavu Emina Elor (glumica), Miloš Jagodić (reditelj) i Branislav Nedić (dramaturg). Nagrade su rad vajara Zorana Kuzmanovića. Nakon dodele nagrada Narodno pozorište iz Beograda izvešće u čast nagrađenih predstavu Staklena menadžerija po tekstu Tenesija Vilijamsa u režiji Radoslava Milenkovića. U predstavi igraju: Olga Odanović, Bojana Stefanović, Aleksandar Đurica i Mihajlo Lađevac.

makonda-tracker